Ce alimente declanșează migrenele la persoanele predispuse? Există metode pentru a controla durerile de cap

Sursa: Pixabay

Poate că cea mai bună dietă de prevenire a migrenei este una cu alimente sănătoase, proaspete și neprocesate. Astfel veţi putea elimina mulți presupușii factori declanșatori chimici ai migrenei.

Există mai multe alimente despre care se crede că ar putea declanșa un atac de migrenă. Cele mai frecvent raportate ca factori declanșatori alimentari ar fi alcoolul (33%) și ciocolata (22%). Pacienților cu cefalee li se recomandă adesea să-și monitorizeze durerile de cap după ce au consumat alimente despre care se ştie că conțin substanțe chimice care declanșează durerile de cap, cum ar fi tiramina (de ex. brânzeturile), feniletilamina (de exemplu, ciocolată) și nitrați (de exemplu, carne procesată).

Carnea procesată care conține niveluri ridicate de nitriți pot fi declanșatoare de migrenă

Unele alimente pot determina dilatarea vaselor de sânge și astfel pot crea schimbările timpurii observate în atacurile de migrenă. Unele alimente conțin o cantitate semnificativă de tiramină - un aminoacid care poate provoca modificări timpurii ale vaselor de sânge tipice migrenei.

În majoritatea acestor studii, ratele placebo au fost neobișnuit de ridicate. Alimentele bogate în tiramină includ brânzeturi învechite, nuci, fasole, iaurt, banane și citrice. Eliminarea pe termen lung a majorității acestor alimente este probabil să aibă un efect dăunător asupra sănătății și nu poate fi recomandată pe scară largă.

Anumite băuturi alcoolice, în special vinul roșu și berea, sunt frecvent citate ca fiind declanșatoare de migrenă

Doi cunoscuți cercetători italieni au recrutat 307 voluntari cu migrenă pentru a completa un chestionar de fiecare dată când consumau alcool. Dar nu a fost găsită nicio corelație între consumul de alcool și atacurile de migrenă. Evenimentele stresante și debutul migrenei au mai degrabă o legătură directă.

În schimb, aditivii alimentari au fost legați de atacurile de migrenă. Glutamatul monosodic (MSG) este probabil cel mai cunoscut din acest grup și s-a demonstrat că provoacă crampe rapide, diaree și o migrenă îngrozitoare la 10% până la 15% dintre cei cu migrene. Unele condimente, precum și usturoiul și ceapa au fost etichetate ca posibili declanșatori ai atacurilor de migrenă, dar niciun studiu nu susține acest lucru.

Alimentele care se presupune că ar  declanșa migrena  sunt:

-Alcool, în special vin roșu. -Îndulcitor cu aspartam. -Fasole și alte alimente care conțin tiramină. -Cofeina (deseori găsită în alimente, băuturi și medicamente). -Brânzeturi și iaurt. -Mâncare chinezească sau alte supe și alimente care conțin MSG. -Carne procesată (conțin sulfiți-ex., slănină, cârnați, salam, șuncă). -Vitamine și suplimente din plante (unele conțin cofeină sau ingrediente active care pot agrava durerile de cap).

Există o dietă de prevenire a migrenei?

Dieta poate fi importantă pentru unii care suferă de dureri de cap, dar nu pentru alții. Aproape jumătate dintre cei care suferă de dureri de cap raportează că postul le declanșează dureri de cap. Unii pacienți încearcă să elimine din alimentație orice este enumerat ca potenţial declanșator, dar lista alimentelor care pot declanșa migrena poate fi exhaustiva. Prin urmare, restricția alimentară a tuturor factorilor declanșatori ai migrenei pentru o perioadă lungă de timp este probabil nesănătoasă, scrie americanmigrainefoundation.org