Urgenţele se tratează doar pe baza buletinului, însă pentru spitalizările programate trebuie să aveţi un bilet de internare şi o adeverinţă.
Persoanele care au nevoie de servicii medicale de urgenţă pot fi internate gratuit, indiferent dacă sunt sau nu asigurate, iar singurul act de care au nevoie este buletinul de identitate sau certificatul de naştere, în cazul copiilor.
Pentru cazurile care nu sunt urgente vă trebuie un bilet de trimitere de la medic şi un act care să demonstreze că sunteţi asigurat. În cazul pensionarilor, cupoanele nu se mai acceptă. Aceştia trebuie să obţină o adeverinţă de asigurat de la casa de care aparţin, pe baza buletinului de identitate şi a cuponului de pensie. De astfel de adeverinţe au nevoie şi salariaţii. Persoanele care nu au asigurare medicală trebuie să-şi plătească din buzunar tratamentul, care poate costa sute de lei pe ziua de spitalizare.
Copiii au nevoie de certificatul de naştere
Chiar dacă este vorba despre o urgenţă medicală, la internare este nevoie de buletin. Dacă nu-l aveţi la voi, puteţi să vă internaţi şi să faceţi rost de el în timpul spitalizării pentru a dovedi că sunteţi cetăţean român. În caz contrar, va trebui să plătiţi serviciile medicale. „În cazul copiilor, este necesar certificatul de naştere, pentru că pe fişa de internare trebuie trecut CNP-ul“, afirmă Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.
Dacă trebuie să vă internaţi şi nu aveţi o urgenţă medicală, aveţi nevoie de bilet de internare eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist şi de un act care să ateste calitatea de asigurat, pe care trebuie să-l luaţi de la casa de asigurări de care aparţineţi. Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale (cancer, diabet, hepatită B sau C) pot lua adeverinţa de asigurat pe baza actului de identitate şi a adeverinţei medicale eliberate de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate. Pe lângă acestea, bolnavii trebuie să prezinte un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, precum şi o declaraţie pe propria răspundere că nu realizează venituri din muncă, din pensie sau din alte surse.
Adeverinţe speciale pentru salariaţi şi pensionari
În cazul salariaţilor, adeverinţa de asigurat se obţine de la casa de asigură ri, nu de la angajatori. „Pentru a obţine adeverinţa de la casa de asigurări, salariaţii au nevoie de un formular-tip eliberat de angajator şi de copia de pe buletin. Adeverinţa se eliberează în câteva zile şi, până la obţinerea ei, în caz de urgenţă, salariatul se poate interna dacă prezintă cele două acte“, explică Dragoş Groşanu, director adjunct relaţii publice din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În cazul pensionarilor, adeverinţa de asigurat se eliberează de la casă pe baza cuponului de pensie şi a buletinului de identitate. Conform Ordinului 617/2007, pensionarii se pot interna şi trata gratuit până la eliberarea adeverinţei.
Persoanele care nu au asigurare medicală trebuie să plătească tratamentele primite în spital.
UTIL
Ce faceţi dacă sunteţi gravidă
Femeile însărcinate sau lăuze pot obţine adeverinţa de asigurat de la casa de asigurări de sănătate de care aparţin. Pentru asta au nevoie de actul de identitate, de adeverinţă medicală şi de certificatul de naştere al copilului. Femeile gravide mai au nevoie de un document din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, o declaraţie pe proprie răspundere că nu realizează venituri sau documente care să arate că realizează venituri lunare sub salariul de bază minim brut pe ţară.