Fostul premier britanic Tony Blair a susţinut luni, la Bucureşti, o conferinţă prin care a îndemnat la o Europă unită în actualul context internaţional şi al provocărilor cu care se confruntă ţările europene.
'Este foarte greu pentru naţiuni diferite să fie împreună, dar, în lumea de azi, dacă vrem să fim siguri că valorile fundamentale ale democraţiei (...) sunt apărate, e un mijloc fundamental. Este nevoie de Europa în ansamblul său, să fie suficient de puternică, de hotărâtă, să fim siguri că aceste valori continuă să trăiască şi că, în secolul XXI, care va fi dominat de multe puteri emergente, noi, Europa, avem puterea şi unitatea să facem vocea noastră auzită şi valorile noastre respectate şi să le permitem celor care cred că sunt majoritatea în lume, să le lăsăm posibilitatea să o facă. Este nevoie de unele decizii majore pe termen scurt şi de unele decizii majore pe termen lung. (...) Cred că Europa este viitorul nostru comun, sunt mândru de ţara mea, sunt mândru de ce face în lume şi sunt sigur că pentru ţări ca ale noastre o parte din viitor este un viitor comun şi acel viitor este sigur în Europa', a afirmat fostul premier britanic.
În discursul său, Tony Blair a evidenţiat necesitatea unirii ţărilor europene, în actualul context geopolitic, pentru ca acestea să poată fi suficient de puternice din punct de vedere economic, politic şi 'în cel mai rău caz'.
'Viitorul Europei nu este determinat de dorinţa noastră de pace - aceasta s-a realizat deja -, ci de cum să ne unim cât mai eficace în scopurile de a rămâne puternici în lume', a adăugat vorbitorul.
În opinia acestuia, una dintre marile provocări în Europa este legată de moneda unică pentru care sunt necesare măsuri pe termen scurt şi lung. 'Pe termen scurt, pentru ca moneda unică să supravieţuiască. Trebuie să fie limpede că Europa o susţine', a precizat el. O altă provocare este durabilitatea monedei unice, respectiv depăşirea actualei crize a zonei euro. 'Această provocare există şi va necesita hotărâri foarte dificile şi leadership politic', a adăugat Blair.
Fostul premier britanic consideră, între altele, că trebuie reformat modul de funcţionare a pieţei muncii europene, dar şi modul de realizare a parteneriatului stat - sindicate, 'absolut fundamental pentru viitorul Europei'.
'Raţiunea Europei de astăzi ţine mai mult de putere decât de pace, pacea fiind legată de statul naţional. Ceea ce ne trebuie astăzi este să ne concentrăm pe lucrurile care fac Europa mai puternică, lucrurile care se traduc în progrese clare, în standardele de viaţă. (...) De exemplu, că avem un sens comun pentru o politică externă şi de securitate', a spus Tony Blair.
El a enumerat o serie de direcţii de politică externă comună, între acestea fiind o politică energetică, dar şi criminalitatea transfrontalieră.
Oaspetele britanic a evocat, totodată, în alocuţiunea sa, două evenimente 'de reflecţie' pentru el - momentul 1975, când a votat pentru aderarea Marii Britanii la fosta comunitate europeană, precum şi vizita sa la Bucureşti, în 1999, când a susţinut cu tărie aderarea României la Uniunea Europeană.
'Mă bucur să vă văd acum membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene. Deci, s-ar părea că sunt foarte interesat de acest aspect din perspectiva cuiva care este profund pro-european. Deşi criza economică umbreşte toate celelalte, acum eu cred că Europa a fost o forţă pentru bine şi rămâne o forţă pentru bine în lume. Uităm prea uşor cum multe secole de diviziuni şi de vărsare de sânge au existat în continentul nostru european. Şi uităm mult prea uşor că am avut multe decenii de stabilitate', a declarat Blair.
Potrivit acestuia, marile schimbări geopolitice ale secolului XXI vor fi marcate, între altele, de ridicarea Chinei şi a altor ţări importante, ce vor deveni puteri 'care să influenţeze lumea într-un mod ce va schimba întreaga paradigmă a geopoliticii'.
Totodată, a subliniat Blair, SUA rămâne 'de departe' cea mai mare putere economică şi militară din lume.
La conferinţă au fost prezenţi foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, foştii premieri Călin Popescu-Tăriceanu, Petre Roman şi Victor Ciorbea, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, europarlamentari, vicepreşedinţi ai PSD, deputaţi şi senatori, lideri sindicali, numeroase personalităţi din mediul academic şi universitar, analişti, jurnalişti.