S-a născut la 28 noiembrie 1820, la Barmen-Elberfeld (acum Wuppertal), în familia unui industriaş german din domeniul textilelor și a murit pe 5 august 1895, la Londra.
Tatăl său l-a trimis în Anglia să ajute la conducerea fabricii de bumbac din Manchester. Şocat de sărăcia atât de larg răspândită, Friedrich Engels a început să scrie un raport care a fost publicat, în 1845, sub numele de „Condiţia clasei muncitoare în Anglia în anul 1844”.
În acelaşi an, a început colaborarea la jurnalele denumite „Analele franco-germane”, editate şi publicate de Karl Marx, la Paris.
Friedrich Engels şi Karl Marx au colaborat strâns, amândoi având o viziune similară asupra capitalismului. După ce Marx a fost deportat din Franţa, în ianuarie 1845, cei doi au decis să se stabilească în Belgia, unde exista o mai mare libertate de expresie decât în alte ţări din Europa.
Liga comunistă
În 1846, la Bruxelles, cei doi au pus bazele Comitetului de corespondenţă comunistă. Planul lor era să-i unească pe liderii socialişti din Europa.
Socialiştii din Anglia, influenţaţi de ideile lui Marx, au ţinut o conferinţă la Londra, unde au format o nouă organizaţie numită Liga Comunistă.
Citește și Câți oameni l-au condus pe Marx pe ultimul drum și ce a spus Engels la înmormântare
Engels a participat la conferinţă în calitate de delegat şi a avut o mare influenţă asupra dezvoltării strategiei de acţiune.
În 1847, Engels şi Marx au scris împreună, în şase săptămâni, o broşură bazată pe lucrarea lui Engels „Principiile comunismului”. Lucrarea a fost numită „Manifestul communist” şi a fost publicată în februarie 1848. În martie, atât Marx cât şi Engels au fost expulzaţi din Belgia. S-au mutat la Köln, unde au editat ziarul radical „Noua Gazetă Renană”.
Engels a fost un participant activ la Revoluţia de la 1848, luând parte la revolta din Elberfeld.
A luptat în campania Baden împotriva prusacilor (iunie-iulie 1849) ca adjutant al lui August Willich, conducătorul „corpurilor libere” în revolta din Baden-Palatinate.
După 1849, atât Engels cât şi Marx au fost siliţi să părăsească ţara şi să se mute la Londra. Autorităţile Prusiei au făcut presiuni asupra guvernului britanic pentru a-i expulza pe cei doi, dar premierul John Russell nu a fost de acord.
După moartea lui Marx, în 1883, Engels şi-a dedicat tot restul vieţii traducerii şi editării scrierilor lui Marx.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric