Ce a hotărât NATO la Sibiu: ne retragem din Afganistan, dar mai rămânem un pic

Reuniunea Comitetului militar al NATO, organizată la Sibiu în acest sfârşit de săptămână, a avut rolul de a stabili detaliile retragerii aliaţilor din Afganistan, operaţiune care ar urma să se încheie în 2014. Din 2015, NATO va continua însă să fie prezentă între afgani, inclusiv cu militari români.

În câteva săptămâni, armata afgană va număra aproximativ 325.000 de membri, faţă de cei 130.000 de militari trimişi de NATO, dintre care aproape 1.800 sunt români. Potrivit informaţiilor făcute publice la Sibiu de către generalul John Allen, comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), Forţele naţionale pentru securitate afgane devin tot mai puternice şi mai încrezătoare în puterile proprii şi "sunt pe calea cea bună în preluarea conducerii". În acest context, cei 28 de şefi ai apărării statelor membre NATO au discutat mai ales despre planurile implicării NATO în Afganistan după 2014, termenul-limită pentru retragere stabilit în primăvara acestui an la Chicago. "Noua misiune NATO nu va fi un ISAF cu alt nume, ci va urmări doar ca afganii să capete deprinderile necesare atingerii acestui scop (dezvoltare ca ţară - n.r.), astfel încât să nu mai fie nevoie ca NATO să le asigure securitatea în locul lor", a spus generalul Knud Bartels, danezul care a preluat conducerea Comitetului militar NATO la începutul acestui an. România se implică alături de NATO Generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, a declarat după reuniunea de la Sibiu că România îşi va retrage trupele din Afganistan după cum s-a decis anul trecut, dar va ajuta guvernul afgan şi din 2015. "Nivelul şi trupele implicate în Afganistan după 2014 urmează să fie discutate. România a decis să îşi menţină implicarea, vom ajuta guvernul afgan în continuare", a declarat generalul-locotenent Dănilă. Potrivit lui, retragerile de trupe româneşti care vor începe de la jumătatea anului viitor vor fi coordonate în funcţie de deciziile luate de celelalte ţări membre ale Alianţei nord-atlantice.

Mulţumiţi de Sibiu

Întâlnirea celor peste 300 de oficiali NATO de la Sibiu a avut loc în cadrul primei reuniuni organizată vreodată în România a Comitetului Militar al NATO, cea mai înaltă autoritate militară din cadrul alianţei. Ţara noastră a fost stabilită drept gazdă a acestui eveniment în cursul anului trecut. "Este o onoare pentru Armata Română să găzduiască acest eveniment. Anul trecut am stabilit că Sibiul este cel mai potrivit loc pentru acest eveniment", a declarat şeful Statului Major General. "Ne exprimăm adânca recunoştinţă. Am fost şi suntem în continuare, căci plecăm abia mâine, foarte bine primiţi aici", a adăugat generalul Bartels. Începând de vineri, Sibiul a devenit unul dintre cele mai sigure oraşe din lume: la fiecare intersecţie relevantă erau postaţi cel puţin un reprezentant al MAI şi doi ai MApN, pe aeroportul din Sibiu au stat pregătite câteva aeronave de luptă, iar în preajma locurilor unde au oprit oficialii NATO a devenit vizibilă inflaţia de reprezentanţi ai serviciilor de pază şi protecţie.