Ce a făcut BERD în 20 de ani de existenţă

Ce a făcut BERD în 20 de ani de existenţă

Banca tranziţiei, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) împlineşte astăzi 20 de ani de existenţă. În această perioadă, banca a investit 60 miliarde euro în modernizarea ţărilor în tranziţia către economia de piaţă şi a facilitat alte investiţii de circa 180 miliarde euro, potrivit unui comunicat al BERD.

De când şi-a început activitatea, în anul 1991, BERD a jucat un rol important în transformarea regiunii din spaţiul cuprins între Marea Baltică şi Mongolia, Europa Centrală şi de Est, Balcanii, fosta URSS şi Turcia.

BERD s-a implicat cu peste 60 miliarde de euro pentru a susţine modernizarea economiilor şi dezvoltarea sectoarelor private în aceste ţări. În plus, BERD a oferit finanţări indirecte care au facilitat investiţii totale în valoare totală de aproximativ 180 miliarde euro.

Cu ocazia aniversării, preşedintele BERD, Thomas Mirow, a declarat că "această regiune a făcut un progres în ultimii 20 de ani şi BERD este încântată că a contribuit la acest progres".

Cu investiţiile sale, BERD a pătruns în diverse domenii ale economiei în această regiune, având ca scop primar promovarea economiei de piaţă sustenabile care să genereze standarde de viaţă mai înalte şi prosperitate.

Totodată, banca a încercat să susţină sectorul financiar, în paralel cu sprijinirea dezvoltării IMM-urilor creatoare de locuri de muncă.

Cea mai mare parte a investiţiilor BERD a fost direcţionată către sectorul privat. Cu toate acestea, instituţia financiară a avut un rol important în ceea ce priveşte furnizarea unor servicii mai bune în oraşele din întreaga regiune, îmbunătăţirea infrastructurii de transport şi creşterea standardelor de furnizare a apei şi a altor utilităţi.

Pe profit în 2010

BERD a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,4 miliarde de euro, după o pierdere de 746 milioane de euro în 2009, potrivit informaţiilor băncii.

Acest profit a fost realizat într-un an în care instituţia financiară a făcut un număr record de investiţii. Au fost realizate 386 investiţii individuale, pentru care a fost necesar un nivel record de finanţare, de 9 miliarde de euro, comparativ cu 7,9 miliarde euro în 2009.

În România, de la începutul activităţii sale la noi, BERD a investit peste 4,8 miliarde euro în diferite sectoare ale economiei şi a mobilizat investiţii suplimentare de peste 9 miliarde euro.

Scurt istoric al băncii tranziţiei

Autodefinită drept o bancă a tranziţiei, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este prima instituţie financiară internaţională care a luat fiinţă în perioada de după Războiul Rece.

Inaugurată la mai puţin de doi ani după căderea Zidului Berlinului, BERD a fost creată în special pentru a susţine dezvoltarea economiei de piaţă în ţările din fostul bloc comunist.

Ideea unei Bănci Europene a fost înaintată de fostul preşedinte francez, François Mitterand, la Parlamentul European, la Strasbourg, pe 25 octombrie 1989.

Proiectul a prins contur pe 29 mai 1990, odată cu semnăturile celor 40 de ţări participante, ale Comisiei Comunităţilor Europene şi ale Băncii Europene de Investiţii (BEI).

BERD şi-a început operaţiunile pe 15 aprilie 1991, cu sediul la Londra. Astăzi, banca este prezentă în 29 de ţări din Europa Centrală şi până la Asia.

Ne puteți urmări și pe Google News