Legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale este neconstituţională, a admis CCR!
- Ionut Gogean
- 21 iunie 2018, 16:26
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de PNL şi USR asupra proiectului care modifică Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Reamintim că la data de 15 mai, PNL și USR au sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale este neconstituțională.
„Pentru a pronunța această soluție, Curtea a constatat încălcarea art.147 alin.(4) din Constituție, deoarece, la adoptarea legii examinate, Parlamentul a procedat contrar considerentelor reținute în parag.59 al Deciziei nr.718 din 8 noiembrie 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.998 din 15 decembrie 2017, în sensul că procesul legislativ pentru adoptarea acestei legi nu a încetat efectiv, ci a continuat prin demararea procedurii de reexaminare a legii. Aceasta, însă, este o procedură ce se declanșează de drept în temeiul art.147 alin.(2) din Legea fundamentală, în situația în care Curtea constată neconstituționalitatea unor dispoziții dintr-o lege înainte de promulgare, și nu a legii, în ansamblul său. Or, prin Decizia nr.718 din 8 noiembrie 2017, Curtea a constatat neconstituționalitatea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, în integralitatea sa.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.