CCR discută în cursul zilei de astăzi, joi, 14 ianuarie, contestația formulată de AUR împotriva procedurii de alegere a președintelui Camerei Deputaților, în noaptea de 21 spre 22 decembrie.
Curtea Constituțională (CCR) ia în discuție joi, 14 ianuarie, contestația AUR cu privire la alegerea președintelui Camerei Deputaților. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a contestat Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 71/2020 pentru alegerea preşedintelui instituției.
În noaptea de 21 spre 22 decembrie, Ludovic Orban, liderul PNL, a fost ales președinte al Camerei Deputaților. Scrutinul a avut loc după ce preşedintele de şedinţă, reprezentant AUR, a închis lucrările plenului şi a plecat.
În acest context, reprezentanții AUR au contestat procedura de alegerea lui Orban acuzând un abuz din partea majorității parlamentare. Copreşedintele AUR, George Simion, anunţa pe 22 decembrie că va sesiza Curtea Constituţională. El preciza, la vremea respectivă, că a va contesta procedura de alegere a conducerii Camerei Deputaților.
„Protestăm faţă de felul în care a fost numită conducerea Camerei, la 2,00 noaptea, fiind grave abuzuri, uzurpând calităţi oficiale. Noi aveam preşedintele Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă care a declarat şedinţa închisă. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă şedinţă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Grupul nostru parlamentar nu a mai fost convocat. Vom face o sesizare în acest sens la CCR pentru că avem precedente legale”, declara George Simion.
La ce se referă contestația AUR CC
Alegerea conducerii Camerei Deputaților a avut loc în noaptea de 21 spre 22 decembrie, după ce deputații au depus jurământul. Propunerea a venit din partea liderului deputaților PNL, Gabriel Andronache. Liberalul a solicitat ca şedinţa de plen să fie prelungită, după depunerea jurământului de către deputaţi, pentru alegerea preşedintelui.
Reprezentanţii AUR s-au opus acestui demers, iar preşedintele de şedinţă, reprezentant al acestei formațiuni, a închis lucrările plenului. Președintele de ședință a plecat de la tribună, iar după mai multe discuții în contradictoriu reprezentanţii AUR au părăsit sala.
Ulterior, şedinţa Camerei Deputaţilor a fost reluată având pe ordinea de zi alegerea conducerii. Preşedinte de şedinţă a fost desemnat un alt decan de vârstă - Iusein Ibram de la grupul minorităţilor naţionale. Sub conducerea acestuia au fost aleși aleşi preşedintele Camerei şi ceilalţi membri ai Biroului permanent.