București. Marți, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională legea care prevedea prelungirea termenelor pentru polițele de asigurare emise de companiile aflate în insolvență. Decizia a fost luată în unanimitate, în urma sesizării formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Decizia CCR
CCR a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.71/2023 pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute la art.262 alin.(3) ind.2 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, care propunea prelungirea termenelor pentru polițele de asigurare și reasigurare emise de companiile în insolvență cu 90 de zile, încalcă prevederile constituționale, arată un comunicat emis de Curtea Constituțională. Argumentele CCR se referă la tehnica legislativă utilizată, nu la conținutul propriu-zis al actului normativ.
Curtea a identificat diferențe semnificative între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, ceea ce a dus la o versiune finală a legii care se îndepărtează substanțial de scopul inițial al acesteia. Această situație încalcă principiul bicameralismului, prevăzut de Constituție.
Sesizarea CCR a fost făcută de Înalta Curte
De asemenea, CCR a remarcat că articolul II din legea criticată nu este în concordanță cu obiectul de reglementare al actului normativ și nu este reflectat în titlul legii, încălcând astfel prevederile constituționale referitoare la claritatea și previzibilitatea legii.
În luna aprilie, ÎCCJ a sesizat CCR privind neconstituționalitatea acestei legi, subliniind că aceasta încalcă mai multe articole din Constituție, inclusiv principiul bicameralismului și principiul legalității.
Conținutul legii
Legea adoptată de Camera Deputaților pe 26 martie 2024 prevedea prelungirea termenelor pentru polițele de asigurare emise de companiile aflate în insolvență cu 90 de zile. De asemenea, actul normativ oferea posibilitatea prelungirii duratei concordatului preventiv pentru operatorii economici strategici cu până la 5 ani, la cererea debitorului.
Totodată, legea stipula că administratorul concordatar poate solicita judecătorului sindic prelungirea duratei concordatului preventiv în al cincilea an de derulare a acestuia, iar creditorii neconcordatari ar avea dreptul să își recupereze creanțele prin alte modalități legale, inclusiv prin deschiderea procedurii de insolvență împotriva debitorului.
Legea privind prelungirea termenelor pentru polițele de asigurare emise de companiile în insolvență va trebui revizuită pentru a se conforma deciziei CCR și pentru a asigura predictibilitatea și calitatea actului normativ.