CCR, decizie cu privire la libertatea religioasă: Instanțele nu pot interveni în autonomia cultelor

Curtea Constituțională. Sursa foto: facebook

CCR a decis cu privire la cultele religioase că „sunt autonome față de stat”. De asemenea, actele administrative și hotărârile canonice ale organelor interne de disciplină ale acestor culte nu pot fi controlate de către instanțele de judecată.

CCR, decizie cu privire la libertatea religioasă: Instanțele nu pot interveni în autonomia cultelor

CCR a respins cu unanimitate de voturi o excepție de neconstituționalitate invocată de un membru al Bisericii Penticostale care a cerut CCR să declare neconstituțional articolul din legea privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor „care nu permite atacarea unor sancțiuni pronunțate de forurile statutare ale unui cult religios”. Mai trebuie menționat faptul că decizia Curții Constituționale este definitivă și general obligatorie.

Tribunalul Bihor a sesizat CCR cu o excepție de neconstituționalitate a articolului 26 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor. Această excepție a fost ridicată de Silviu Cuc, într-o cale de atac a recursului formulat într-o cauză având ca obiect anularea unei hotărâri a Comitetului Bisericii Penticostale Tabor.

CCR, decizie cu privire la libertatea religioasă. Sursa foto: Facebook

Ce se arată în motivarea excepției de neconstituționalitate

Mai exact, în motivarea excepției de neconstituționalitate, Silviu Cuc a reținut că articolul criticat din Legea 489/2006 „anihilează dreptul oricărui membru de a se adresa instanței de judecată atunci când acesta a fost sancționat de către organele statutare ale forului religios, încălcându-i-se flagrant o serie de drepturi constituționale”.

Autorul mai arată că, în același timp, „organele statutare, deși este posibil să fie chiar remunerate din bani publici, dobândesc putere deplină, fără a putea fi controlate de o instanță de judecată sub aspectul actelor pe care le emit”. Mai afirmă că „acest monopol decizional conferit exclusiv instanțelor disciplinare ale unui cult religios este incompatibil cu ordinea juridică a unui stat de drept” (...).

În dosarul CCR este și punctul de vedere al Tribunalului Bihor

Tribunalul Bihor arată că dispozițiile articolului 26 din Legea 489/2006 sunt constituționale, iar cultele religioase au autonomie față de stat. Aceste prevederi reglementează faptul că „cultele pot avea organe proprii de judecată disciplinară pentru problemele de disciplină internă, conform statutelor și reglementărilor proprii”.

De asemenea, legea mai prevede că „pentru problemele de disciplină internă, sunt aplicabile în mod exclusiv prevederile statutare și canonice”, iar „existența organelor proprii de judecată nu înlătură aplicarea legislației cu privire la contravenții și infracțiuni în sistemul jurisdicțional”. Mia multe detalii despre acest caz puteți citi pe site-ul jurnalul.ro.