Un funcţionar al CCR a schimbat conţinutul adresei către Guvern privind decizia în cazul referendumului. În interesul USL

În urma hotărârii Curţii Constituţionale de a amâna luarea unei decizii privind referendumul de demitere a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, instituţia a transmis două adrese, una către presă şi cealaltă către Guvernul României. În mod surprinzător, adresele au un conţinut juridic total diferit.

Astfel, în adresa trimisă Guvernului, Curtea Constituţională solicită Guvernului actualizarea listelor, până pe 31 august. Însă, comunicatul remis presei de CCR pe 2 august pe această temă şi care poate fi consultat pe situl instituţiei, precizează cu totul altceva. Conform acestuia, CCR solicită Guvernului României ca, până la data de 31 august să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul de pe 29 iulie. Motivul invocat de CCR se referă la "datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice". Contactat telefonic de cotidianul "România Liberă", preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a negat că ar fi cerut Guvernului actualizarea acum, după referendum, a listelor folosite la referendumul din 29 iulie. Mai mult, acesta a spus că a solicitat din nou  de la Guvern  listele È‹n baza cărora s-a votat deja la referendum, pentru că  instituţii diferite ale statului au transmis Curţii date contradictorii, care nu puteau fi folosite pentru a se  putea da un verdict corect.

Cum se explică conţinutul distinct al celor două adrese? Surse din CCR au declarat, pentru România Liberă că probabil conţinutul adresei către Guvern a fost schimbat de asistentul magistrat pentru a permite Ministerului de Interne să actualizeze listele permanente în interesul USL, adică să fie eliminate de pe liste cât mai multe persoane. Situaţia sfidează legea şi logica, pentru că pentru un referendum desfăşurat pe 29 iulie, nu puteau fi folosite liste electorale permanente actualizate până pe 31 august! Nu este prima oară când acest lucru se întâmplă. În momentul în care CCR a decis în privinţa suspendării preşedintelui Traian Băsescu, unul dintre judecătorii Curţii a observat că din textul dat spre semnare a dispărut cuvântul "NU" din sintagma "preşedintele Traian Băsescu NU a încălcat grav Constituţia". În acel moment, textul a fost modificat. În situaţia de acum însă, preşedintele CCR trebuie să supravegheze corectarea textului şi să trimită o nouă adresă la Guvern cu conţinutul corect, susţin surse CCR pentru România Liberă. În plus, trebuie să sesizeze şi Parchetul pentru că "eroarea" de redactare a produs deja efecte. Urmare a adresei, ministrul Ioan Rus vrea să actualizeze listelele electorale permanente, "în trei secunde" pe gospodărie. Ce a înţeles Ministrul Ioan Rus din solicitarea CCR? Aşa cum a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, ministerul pe care îl conduce va organiza "un mini-recensământ", care nu ar trebui să dureze mai mult de "trei secunde" pe gospodărie. "Va trebui luni sau marţi o Hotărâre de Guvern, prin care împuternicim instituţiile descentralizate, primarii, mă rog, cine vom stabili, să facă acest lucru, da. Numai că la recensământ sunt o sută de formulare, că acolo e recensământul populaţiei şi locuinţelor. O discuţie de acest fel acolo durează o jumătate de oră, aici durează trei secunde.(...)La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: "Mă, Popescu Vasile există?". "Există de-adevăratelea". Acolo, dacă merg primarul şi câţiva locuitori de nădejde ai satului, rezolvă asta în trei zile, în fiecare sat. La oraş va fi mai complicat. O să vedem", a spus ministrul Ioan Rus.
CITIŢI ŞI:
  • MINI - RECENSĂMÂNT INSTANT. Cum vor fi număraţi românii: "Mă, Popescu Vasile există?"
  • PDL a reclamat fraude la referendum din Alba până la malul mării
  • Lovitura de stat marca USL continuă. CCR şi-a dovedit impotenţa constituţională
  • Iulian Fota: Nu-l vor lăsa pe Băsescu să se întoarcă la Cotroceni, indiferent ce se va întâmpla
  • Traian Băsescu îi avertizează pe primari să nu fie infractori | VIDEO
  • Şedinţa CCR privind referendumul, decalată pe 31 august
  • Ce scrie Geoană în "The New York Times": "Toţi politicienii să vină cu un plan nou care să răspundă palmei pe care românii le-au dat-o la referendum"