"Ambele ţări dispun de potenţial şi de oportunităţile necesare pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, luând în considerare şi calitatea României de stat membru al Uniunii Europene", a declarat astăzi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban. El a avut astăzi, la Teheran, o întrevedere cu ministrul adjunct în petrol pentru afaceri internaţionale din Ministerul Petrolului al Republicii Islamice Iran, Amir Zamaninia.
Discuţiile s-au axat pe planurile și perspectiva de dezvoltare a relațiilor bilaterale în domenii precum transporturi, energie, petrochimie, industrie, petrol și gaze.
Din delegaţie au mai făcut parte Aristotel Marius Jude, secretar de stat în Ministerul Energiei, şi oameni de afaceri români din domeniile de petrol şi gaze, echipamente şi instalaţii de foraj.
„Republica Islamică Iran este un partener important pentru România, în plan bilateral, prin potenţialul economic şi uman al celor două state şi în plan regional, prin poziţiile strategice pe care ţările le au în zonele geografice de care aparţin”, a declarat Mihai Daraban, potrivit unui comunicat al CCIR.
Schimburile comerciale dintre cele două state, la nivelul lunii octombrie 2015, se ridică la 166,6 milioane euro. Exporturile României sunt în valoare de 157,88 milioane euro, iar importurile ating 8,72 milioane euro.
Conform informaţiilor oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la data de 31 decembrie 2015, Iranul nu se regăsea în topul celor 50 pe ţări de rezidenţă a investitorilor cu participare străină la capitalul social.
Iranul deţine rezerve semnificative de hidrocarburi, fiind pe locul al doilea la nivel mondial la rezerva de gaze naturale, respectiv locul al patrulea la rezervele de petrol, acestea constituind principala resursă de venituri a statului. Cea mai importantă ramură constructoare iraniană este reprezentată de industria automobilelor, iar mineritul are un loc important în industrie.