CCIR: Inițiativele PPP, un sprijin pentru crearea de locuri de muncă

CCIR: Inițiativele PPP, un sprijin pentru crearea de locuri de muncă

Parteneriatele public-privat sunt o soluție excelentă pentru dezvoltarea infrastructurii, construcția de spitale, școli și nu numai. Însă, o serie de condiții trebuie îndeplinite pentru a crea un spațiu propice acestor proiecte

România nu a reușit până acum să dezvolte proiecte în parteneriat public – privat, deși este o formulă de cooperare care în alte țări a funcționat foarte bine. Spre exemplu, în 2015, în Uniunea Europeană, 49 de proiecte realizate în parteneriat public-privat au ajuns la încheierea exerciţiului financiar. Valoarea adăugată a proiectelor a fost de 15,6 miliarde de euro, acestea fiind dezvoltate în sectoare precum transporturi, educaţie sau sănătate. Anul 2014 a fost chiar mai bogat în astfel de inițiative, iar România ar putea urma modelul altor țări, pentru a reuși să dezvolte proiecte PPP. „Parteneriatele public-privat rămân instrumentecomplementare complexe, o soluție eficientă de implementare a unor proiecte de interes public, a căror dezvoltare și modernizare nu ar fi posibilă fără contribuția experienței și capacităților investiționale private”, declara recent Daniela Nemoianu, Partener KPMG şi membru al Consiliului Investitorilor Străini.

Crearea unui cadru propice

„În România, parteneriatele public- privat reprezintă cheia dezvoltării economice şi a consolidării inovării și a competitivității industriei în sectoare cu un potențial ridicat de creștere economică. În plus, pot fi cel mai puternic sprijin pentru crearea de locuri de muncă”, consideră Mihai Daraban, președintele CCIR. Există o serie de elemente ce pot crea condiții optime dezvoltării unui proiect PPP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de o parte, este nevoie de o politică sustenabilă și stabilă, împreună cu un cadru legal și instituțional pentru PPP. De asemenea, România are nevoie de o viziune strategică şi o susţinere politică fermă, în special atunci când PPP pot implica reforma proceselor şi pieţelor existente. Nu în ultimul rând, guvernanța și managementul de proiect din partea sectorului public trebuie să fie eficiente, ca proiectele selectate să fie potrivite pentru structurile contractate. Etapele de pregătire, achiziție și contractare trebuie să fie bine gestionate. Totodată, clientul unui astfel de proiect trebuie să fie competent din punct de vedere tehnic și capabil să acceseze aceste resurse, atât din sectorul public, cât şi din cel privat.

Dezbatere pe tema parteneriatului public privat

Are nevoie România de o reformă mai amplă a sectorului public din perspectiva PPP? Cadrul legislativ actual este suficient de bine definit? Sunt întrebări la care vor încerca să răspundă participanții la dezbaterea „Parteneriatul public–privat, în contextul noii legislații privind achizițiile publice”, eveniment organizat prin intermediul Comitetului Național al International Chamber of Commerce, pe data de 7 iulie, 2016, începând cu ora 9.30, la Camera de Comerț și Industrie a României. La adresa: http://ccir.ro/event/parteneriatul- public-privat- in-contextul- noii- legislatii- privind-achizitiile- publice/, puteți accesa pagina evenimentului.