CCIR a lansat Topul Naţional al Firmelor. Daraban: “Partenerii ne solicită predictibilitate”

CCIR a lansat Topul Naţional al Firmelor. Daraban: “Partenerii ne solicită predictibilitate”

Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, de mesaje prin care să crească Produsul Intern Brut al ţării, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la festivitatea de premiere din cadrul Topului Naţional al Firmelor 2016. La acest eveniment au participat cei mai înalţi oficiali ai statului, respectiv preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.

“Niciodată CCIR, în istoria sa de peste 150 de ani, nu s-a bucurat de prezenţa preşedintelui ţării şi a premierului la o astfel de manifestare, denumită la începutul său “Rânduiala negustorilor”. Efortul nostru în ultimii doi ani şi jumătate a fost de a deveni o voce a mediului de afaceri credibilă, obiectivă şi care să semnaleze decidentului politic problemele cu care ne confruntăm”, a spus Daraban, transmite Capital. 

Acesta a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş să fie mediatorii predictibilităţii economice. 

“Din păcate spun, dar pe de alta din fericire, nu avem o bursă de valori puternică pentru că, în România, se aruncă în spaţiul public măsuri populiste ce ar face să cadă o bursă bine capitalizată. Avem nevoie de mesaje prin care să vedem cum să creştem PIB-ul şi după aceea să vorbim de măriri în alte zone. Avem nevoie de promovare externă. La promovarea externă a României, un lucru important pe care ni-l solicită partenerii este tocmai predictibilitatea. Ne dorim să stimulăm parteneriatul real cu decidentul politic”, a adăugat preşedintele CCIR. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezent la eveniment, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România traversează o perioadă de creştere economică robustă şi a pledat pentru o infrastructură financiară mai permisivă destinată mediului de afaceri, care să susţină proiectele de investiţii, atât prin intermediul băncilor, cât şi prin atragerea de capital de pe pieţele financiare. 

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a afirmat că cifrele bune care arată creştere economică nu trebuie să ducă imediat la o creştere a cheltuielilor, iar un Guvern responsabil trebuie să asigure predictibilitate sectorului privat. 

Dacia şi Banca Transilvania, printre premianţi

Camera de Comerţ şi Industrie a României a prezentat joi seară Topul Naţional al Firmelor 2016, un clasament care a luat în calcul peste 660.000 de companii. În cadrul evenimentului, au fost  pemiate 12.230 de firme, clasate pe primele 10 locuri în Top.

Ccompania Dacia Automobile SA a fost distinsă cu premiul pentru Excelenţă în Afaceri, având în vedere rezultatele înregistrate la export, iar Banca Transilvania, cu premiul pentru cea mai mare creştere la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). De asemenea, compania Bittnet Systems SA a fost premiată pentru cea mai mare ascensiune după listarea pe piaţa AeRO a BVB, potrivit revistei Capital.

În Top s-au clasat companiile care au făcut performanţă la nivel naţional în economia românească, evidenţiată în baza rezultatelor financiar-contabile depuse la finalul anului 2015: peste 4.300 societăţi din industrie, aproape 3.400 din servicii, circa 2.800 din comerţ şi turism, 460 din cercetare-dezvoltare şi high-tech, 610 din agricultură, silvicultură şi pescuit şi 580 din construcţii. 

“Remarcabil este faptul că cifra de afaceri obţinută de companiile din această ediţie a Topului Naţional al Firmelor a atins 135 miliarde euro, ceea ce reprezintă un avans important faţă de ultimii ani. Comparativ cu anii precedenţi, această valoare se apropie foarte mult de Produsul Intern Brut realizat la nivel naţional în 2014, care a fost de numai 150 de miliarde de euro”, au spus reprezentanţii CCIR.          

Camera de Comerţ şi Industrie a României a acordat, cu acest prilej, premiul "Meritul comercial Clasa I" ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pentru contribuţia acestuia la dezvoltarea diplomaţiei economice.