„Cazurile de la CF 2 puteau fi prevenite”

Dacă s-ar fi luat măsuri în 2009, când două femei au făcut infecţii grave, nu s-ar fi ajuns la situaţia actuală.

„În toamna anului trecut, în maternitatea de la Spitalul CF 2 au fost două cazuri identice celor de acum. Dacă acelea erau investigate ar fi dus la descoperirea şi luarea măsurilor necesare ca să nu se mai producă astfel de tragedii”, ne-a declarat un medic din spital care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Mai exact, a fost vorba despre două tinere, ambele cadre medicale, care după ce au făcute chiuretaje la maternitatea de la CF 2 au ajuns în stare gravă la alte spitale din Bucureşti.

„Nu s-au respectat condiţiile igienice în blocul operator”

„Cele două cazuri din septembrie nu au fost anchetate”, a declarat şi ministrul sănătaţii, Cseke Attila, ieri cu ocazia prezentării concluziilor anchetei făcute la CF 2.

„Verificările au scos la iveală faptul că personalul medical îşi desfăşura activitatea într- un mediu impropriu, cu un instrumentar cu sterilizare în doiel nică şi că nu se respecta protocolul de asepsie necesar”, se arată în raportul comisiei.

În plus, deşi există o persoană nominalizată pentru supravegherea şi controlul infecţiilor, nu există niciun plan de măsuri specifice.

Pe de altă parte, s-a constatat şi existenţa riscului de contaminare a instrumentarului şi a substanţelor me dica mentoase prin nerespectarea procedurilor de manipulare. „Există o multitudine de factori favorizanţi care au dus la apariţia infecţiilor”, a spus ministrul.

Două tinere, în stare critică după chiuretaje în 2009

Condiţiile precare de igienă au îmbolăvit anul trecut, în luna septembrie, alte două tinere. Una dintre ele, Iulia B., a făcut complicaţii după un chiuretaj şi a ajuns în stare gravă la Spitalul Elias. Cea de-a doua, Constanţa I., în vârstă de 34 de ani, avea o sarcină oprită în evoluţie şi i s-a făcut un chiuretaj.

„A doua zi a făcut febră, stare toxico-septică, a ajuns la Spitalul Floreasca, unde a stat două zile, apoi a fost transferată la Spitalul Universitar unde i s-a făcut histerectomie (îndepărtarea totală a uterului - n.r.)”, se arată într-un raport al spitalului.

Cazurile au fost cunoscute inclusiv de conducere, însă nu s-a făcut nimic pentru a se afla cauzele.

„Nu s-ar fi făcut nimic nici acum dacă nu se implica presa. Materialele necesare ne lipsesc mulţi de ani pentru că nu sunt bani, iar banii nu sunt din cauza celor care au fost la conducere până acum. Sunt zvonuri că vor fi numiţi şefi oameni care au adus spitalul în situaţia dezastruoasă de acum”, susţin medici din spital, care pun tragediile şi pe seama faptului că lucrările de construcţie nu sunt finalizate.

„Nefiind terminate nu pot fi respectate toate normele. Tot traficul trece prin ginecologie până la poarta operatorie. Din 2003, medicii cumpără tot ce e necesar pentru operaţii, de la mănuşi, fire, pungi de urină, iar pacientele îşi aduc tot ce le trebuie, inclusiv antibioticele”, mai spun sursele medicale.

DOVADĂ. Datele despre cazurile din 2009 au fost cunoscute de conducere

Nu s-ar fi făcut nimic nici acum dacă nu se implica presa. Materialele necesare ne lipsesc de mulţi ani, iar bani nu sunt din cauza celor care au fost la conducere.” MEDIC, Spitalul CF 2 din Capitală