Cazul Vîntu, "pe rol" la CNSAS

Cazul Vîntu, "pe rol" la CNSAS

Verificat de CNSAS, SOV spune că documentele publicate despre relaţia sa cu Securitatea nu sunt autentice.

La o zi după ce HotNews şi revista "Kamikaze" au publicat un articol despre dosarul de Securitate al lui Sorin Ovidiu Vîntu, omul de afaceri a dat un comunicat de presă în care susţine că documentele sunt fabricate, sugerând că este ţinta unei campanii ce a început pe 7 decembrie 2009, ziua care a marcat victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale. Vîntu a mai declarat că va da în judecată HotNews.

"Dacă instanţa va decide că am fost colaborator voi plăti eu; dacă nu, vor fi obligaţi să plătească ei. Până la pronunţarea definitivă a instanţei, mi se pare jenant orice alt tip de comentariu", şi-a încheiat Sorin Ovidiu Vîntu comunicatul de presă.

Răspunsul CNSAS

Ne puteți urmări și pe Google News

HotNews şi "Kamikaze" au prezentat un angajament olograf cu numele conspirativ "Nuş", pe care l-au expertizat grafologic, comparându-l cu înscrisuri recente aparţinându-i lui Sorin Ovidiu Vîntu, concluzia specia liştilor fiind aceea că erau scrise de aceeaşi persoană. Angajamentul ar fi fost semnat în 1983, când Vîntu era închis în Penitenciarul Bacău pentru delapidare, iar relaţia cu Securitatea ar fi continuat şi după eliberare, până în 1987.

EVZ a solicitat anul trecut CNSAS verificarea lui Vîntu, iniţial în calitate de proprietar al trustului de presă Realitatea- Caţavencu, poziţie pe care a renegat- o însă, apoi în calitate de fondator al unei asociaţii. Până acum CNSAS nu a dat niciun răspuns, susţinând că este o verificare "pe rol".

Trecutul lui Patriciu, securizat prin lege

Odată cu cererea care îl viza pe Vîntu, CNSAS a primit şi o cerere de verificare pe numele lui Dinu Patriciu, proprietarul Adevărul Holding. Răspunsul a venit recent şi constă într-o adeverinţă de necolaborare, emisă în 2000, imediat după înfiinţarea CNSAS, când arhiva instituţiei era în curs de constituire şi verificările se făceau, de fapt, pe baza răspunsurilor primite de la serviciile secrete. Patriciu a fost verificat atunci din oficiu, pentru că era candidat pentru Camera Deputaţilor.

În răspunsul trimis EVZ de către CNSAS se invocă articolul 33 din actuala lege de funcţionare a CNSAS (Ordonanţa Guvernului 24 din 2008), prin care deciziile anterioare rămân valabile dacă persoana a cărei verificare este cerută nu deţine nicio funcţie publică în prezent.

Cu alte cuvinte, în cazul persoanelor deja verificate, chiar dacă, teoretic, CNSAS ar deţine documente noi şi care demonstrează colaborarea cu Securitatea, nu le-ar putea lua în considerare.

Atât timp CNSAS funcţionează după legea actuală, în condiţiile în care Dinu Patriciu nu va fi ales sau numit într-o funcţie publică, reverificarea sa nu mai este posibilă.