Prim-redactorul șef adjunct de la Evenimentul Zilei, cunoscutul jurnalist Mirel Curea, atinge una dintre problemele societății românești. Este vorba despre intagiblitatea magistraților.
Când într-o țară un magistrat nu răspunde pentru abuzul pe care-l face, indiferent pe ce plan vorbim, profesional sau social, atunci el va tinde să creadă că poate să facă ce vrea. Că totul îi este permis.
Mirel Curea a scris un text, pornind de la scandalul provocat de procurorul Daniel Horodniceanu, adjunct al președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, cu multiple înțelesuri care converg spre același punct comun: intagibilitatea magistraților.
”Nimic nefiresc, cu Horodniceanu, ăsta, decât pentru cei care nu știu mare lucru despre procurori. Nici eu nu prea știam și mă uitam cam cruciș la profesorul de psihologie judiciară, atunci când ne explica cum este cu deformarea profesională la procurori, nu înțelegeam mecanismele prin care ajung să-și piardă profilul uman. Nu toți, desigur. Dar doar puțini dintre ei reușesc să nu tindă către extremele atât de bine reprezentate de Kovesi și de Macovei”.
Cartea lui Daniel Morar este un manual
Jurnalistul de la Evenimentul Zilei a dat exemplul cărții scrise de Daniel Morar, ”Putea să fie altcumva”, unde se vede că procurorii sunt niște oameni care suferă de complexe.
”Edificatoare în acest sens este cartea(memoriile) lui Daniel Morar, „Putea sa fie altcumva”. Se vede clar de acolo că această breaslă a procurorilor cheamă o anumită tipologie umană, una gata tarată de serioase complexe, în permanentă căutare de validări și confirmări. Și unde se pot găsi cele mai sigure și de neclintit, decât acolo unde te joci definitiv cu ceea ce are omul mai de preț, viața, libertatea, averea, destinul? Cum să nu ajungi să te vezi ca pe un mic dumnezeu și cum să nu fii foarte sincer atunci când îi spui unui muritor „Eu fac ce vreau eu!”?”, a scris Mirel Curea.
Oameni cu sufletul amputat
La finalul mesajului postat de Mirel Curea, concluzia este una singură: procurorii români suferă de o amputare a sufletului.
”Asta și este motivul din care este cea mai tăcută categorie profesională în chestiuni care țin de morală în Cetate. În fond, personaje tragice. Mai prost este că nu-și consumă solitar destinele determinate de felurite amputări sufletești, ci unii dintre ei provoacă nenorociri în serie fără să clipească”, a mai scris Mirel Curea.