Cazul „Mureşan“ scoate la iveală o nouă hibă în lupta anticorupţie

Cazul „Mureşan“ scoate la iveală o nouă hibă în lupta anticorupţie

Dosarul penal în care fostul ministru PNŢCD al agriculturii, Ioan Avram Mureşan, este judecat de aproape patru ani pentru mai multe infracţiuni a revenit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la trei ani după ce judecătorii acestei instanţe l-au trimis la Tribunalul Bucureşti.

Plimbarea acestui dosar de la o instanţă de judecată la alta a fost cauzată de modificările succesive intervenite în Legea răspunderii ministeriale. Astfel, Mureşan a fost trimis în faţa instanţei în 2003, sub acuzaţiile de deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Procesul a început la ICCJ întrucât legea preciza că aceasta este instanţa competentă să judece faptele penale săvârşite de miniştri.

Instanţa supremă a judecat însă acest proces numai până în vara lui 2005. În acest moment, judecătorii au constatat că Legea răspunderii ministeriale s-a modificat astfel încât foştii miniştri trebuiau judecaţi după regulile de drept penal comun, la fel ca orice alt cetăţean.

În aceste condiţii, dosarul a fost trimis Tribunalului Bucureşti. Procesul a continuat la această instanţă până anul trecut, când Curtea Constituţională a decis că foştii miniştri trebuie trataţi de justiţie la fel ca şi cei încă în funcţie. Astfel, judecătorii au returnat dosarul la instanţa supremă, după aproape trei ani de proces, în cursul cărora nu s-a dat vreo sentinţă. Procesul lui Mureşan se va relua încă o dată la Curtea Supremă.

Ne puteți urmări și pe Google News