Cazul Casa Unirea. Mariana Cotoi, fostul director general al Casei de Comerț Unirea, a fost reținută pentru 24 de ore sub acuzația de abuz în serviciu în formă continuată, conform anunțului făcut de DNA. Potrivit procurorilor, ea ar fi pus la punct un circuit fictiv pentru a masca anumite operațiuni financiare.
DNA a reținut patru persoane în cazul Casa Unirea
În plus, DNA a reținut și trei administratori ai unor companii, acuzându-i de implicare în activitățile suspecte. Joi, 10 octombrie 2024, instituția a anunțat inițierea acțiunii penale și reținerea acestora pentru 24 de ore, în cadrul aceleași investigații ce vizează presupusele fapte de corupție.
COTOI MARIANA, la data faptei director general al Societăţii Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A., pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată
P.O., M.V.A. şi N.C.E., persoane fizice fără calitate specială, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
„În perioada ianuarie - decembrie 2023, inculpata Cotoi Mariana, în calitatea menţionată anterior, prin încălcarea dispoziţiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în derularea operaţiunilor, exercitându-şi cu rea-credinţă mandatul de director general, contrar intereselor societăţii şi în lipsa oricărei prudenţe şi diligenţe specifice unui bun administrator în ceea ce priveşte încheierea contractelor şi derularea operaţiunilor dintre S.N. „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” SA, pe de o parte, şi mai multe societăţi comerciale, pe de altă parte”, anunţă, joi, DNA, într-un comunicat de presă.
DNA propune arestarea preventivă pentru 30 de zile
Conform procurorilor DNA, Mariana Cotoi ar fi utilizat „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. pentru a crea un circuit financiar fictiv între diverse societăți comerciale, acționând ca intermediar între vânzători și cumpărători. Acest mecanism ar fi avut ca rezultat un prejudiciu de aproximativ 45 de milioane de lei adus societății de stat.
La data de 10 octombrie 2024, inculpata Cotoi Marina și inculpații M.V.A. și N.C.E. urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Acuzații de abuz în serviciu
„Cu titlu de exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantităţi de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A. care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L. La data de 14.08.2023 inculpata Cotoi Mariana ar fi aprobat tranzacţiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%. Astfel inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. în valoare totală de 315.315 lei şi având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum şi avizele de însoţire a mărfurilor, deşi societatea furnizoare nu deţinea aceste mărfuri şi nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoţire a mărfurilor”, mai arată procurorii.
Perchezițiile în cazul Casa Unirea au început pe 9 octombrie
DNA a făcut, miercuri, 60 de percheziţii în Bucureşti şi în 12 judeţe pentru instrumentarea acestui dosar.
Județele în care au avut loc perchezițiile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sunt Timiș, Bihor, Cluj, Arad, Ialomița, Ilfov.
Ce este Casa Unirea
Casa Agroalimentară de Comerț Unirea, creată la inițiativa lui Liviu Dragnea și a fostului ministru al Agriculturii Petre Daea, avea ca scop susținerea fermierilor români. Proiectul, finanțat din fonduri publice, urmărea să faciliteze accesul producătorilor locali la piață, oferindu-le posibilitatea de a comercializa direct către consumatori produse alimentare și nealimentare autohtone.