Cazul Caracal. DIICOT extinde ancheta. Soția lui Dincă, investigată

DIICOT a extins cercetarea penală în Cazul Caracal, după ce mai multe informații despre soția lui Dincă au ajuns la anchetatori.

Felix Bănilă, șeful DIICOT, a anunțat vineri începerea cercetării penale pe numele Elenei Dincă, soţia lui Gheorghe Dincă, pentru complicitate la omor, în baza sesizării mamei Luizei Melencu.

„În data de 23 august 2019 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem şi pentru complicitate la omor urmare a sesizării formulate de mama victimei Melencu Luiza Mihaela în data de 22 august 2019 cu privire la o presupusă activitate infracţională a numitei Dincă Elena, soţia inculpatului”, a spus Felix Bănilă.

El a mai anunțat că, pe 2 septembrie, a fost extinsă urmărirea penală pentru două infracţiuni de profanare de cadavre sau morminte.

Șeful DIICOT a mai declarat că, pe data de 7 august, a fost emis un ordin european de anchetă către autorităţile judiciare din Italia, pentru obţinerea informaţiilor necesare privind cazul Caracal.

„În vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele şi pentru a stabili întregul cerc de eventuali participanţi la comiterea faptelor, confirmăm emiterea la data de 7 august 2019 a unui ordin european de anchetă către autorităţile judiciare din Italia, pentru obţinerea informaţiilor necesare, precum şi dispunerea unei comisii rogatorii către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, în data de 25 iulie 2019. Prin ordonanţa din 6 august 2019 s-a dispus comunicarea datelor privind existenţa conturilor bancare, a datelor privind veniturile şi tranzacţiile imobiliare, a istoricului asociat administrator în cadrul societăţilor comerciale, conturile societăţilor comerciale astfel identificate deţinute de către inculpat, soţia sa, de cei trei fii şi de fiica acestora şi de ginerele şi nora lor”, a spus Bănilă.

Cronologia anchetei

„În curtea lui Gheorghe Dincă au fost descoperite urmele arderii unui corp, cenușă și fragmente osoase calcinate. Au fost descoperite și ridicate toate fragmentele osoase, 21 de dinți și bijuterii. Medicul legist de la serviciul de medicină legală Olt a precizat că fragmentele osoase și dinții găsiți în butoi sunt de natură umană. Inițial, Gheorghe Dincă nu și-a recunoscut  faptele” a anunțat Felix Bănilă.

„Fiind reaudiat, inculpatul a recunoscut că le-a ucis pe ambele fete, după care s-a preocupat să își șteargă urmele. Nu a recunoscut că le-a violat și infracțiunea de trafic. În această chestiune s-a dispus conducerea în teren a inculpatului pentru a vedea unde a fost aruncată Luiza Melencu.

La 31 iulie, s-a dispus constatarea fizico-chimice cu privire la cenușa din butoi. Pe 27 iulie, s-a dispus efecturea unei expertize genetice cu privire la firele de păr din autoturism și casă, ci și de la părinți ai victimei Măceșanu Alexandru.

S-a dispus ancheta asupra telefoanelor și s-a dispus percheziții la casă, curte și grădină, au fost finalizate pe 29 august. În curte au fost identificate și alte fragmente osoase.

În cursul aceleiași zile, acesta a indicat locul unde a aruncat telefonul Alexandrei, care a fost găsit. Pe 4 august, s-a dispus analiza bio-criminalistice, profilul inculpatului și ale celor două victime. Un prim raport preliminar care a arătat că profilul genetic al Alexandrei Măceșanu, acest profil genetic cu cel al părinților.

Pe 5 august, inculpatul a revenit cu privire la cadavrul Luizei și a zis că a fost ars, iar cenușa pus în sac și dus într-o lizieră. În urma cernerii cenușei, medicul legist a concluzionat că sunt de natură umană. S-a dispus o expertiză genetică, dar și a sacilor.

Ulterior, 13 august, IML a comunicat faptul că fragmentele provin de la o persoană de sex feminin și că sunt altele decît cele individualizate prin percheziția domiciliară.

La 17 august, nu s-a putut evidenția niciun profil ADN. În aceeași zi, procurorii au reiterat să expertizeze în regim de urgență dinții și materialelor. În același timp cu cercetările de la domiciliu, procurorii au audiat mai multe persoane, s-a dispus urmărirea penală a două infracțiuni de viol, în raport cu alte două persoane decât cele două ”, a mai relatat Bănilă.