Cazul Alexandra. ZIUA A VI-a. Intră în scenă și vrăjitoarele. Mecanicul Dincă joacă alba-neagra cu anchetatorii

Dinca Caracal escortat (AP Photo/Bogdan Danescu)

La o săptămână de la dispariția Alexandrei Măceșan, anchetatorii nu au descoperit probe concludente care să arată că fata de 15 ani a fost ucisă. Declarațiile procurorului șef al DIICOT, Felix Bănilă, confi rmă ipotezele avansate de celebrul specialist criminolog Dan Antonescu, care spusese, zilele trecute, că adolescenta nu avea cum să fi e găsită în curtea mecanicului Gheorghe Dincă, iar adolescenta ar fi fost mutată, posibil în viață, în altă parte. După ce Bănilă a anunțat că se ia în calcul varianta ca Alexandra și Luiza Melencu, eleva dispărută pe 14 aprilie, să trăiască, polițiștii iau în serios orice mesaj care să conducă la descoperirea celor două fete. Așa se face că, la apelul unei vrăjitoare, oamenii legii au luat cu asalt casa unui vecin de-al presupusului criminal, fără să mai aștepte un mandat de la procuror.

Celebrul specialist criminolog Dan Antonescu, fost șef al Serviciu lui Omoruri din Poliția Capitalei a fost primul care a declarat, înainte ca Gheorghe Dincă să își recunoască faptele, că individul a mutat-o pe Alexandra Măceșanu, fata de 15 ani care a sunat, în zadar, la 112, joia trecută, din curtea sa în altă parte, fie în viață, fie după ce a ucis-o. El a mai spus că, cel mai probabil, criminalul ar fi putut să o ucidă pe fată când a surprins-o cu telefonul în mână, dar trupul Alexandrei nu avea cum să mai fie în curtea scotocită, ulterior, de anchetatori.

„Şi-a dat seama că ea a apucat să sune, şi-a dat seama că poate fi localizat şi atunci e foarte probabil să fi mutat acea fată, să o fi dus în altă parte. Acum, că a dus-o în viaţă sau a omorât-o şi a mutat mai uşor cadavrul... să sperăm că a ales varianta 1.”, spunea Dan Antonescu, înainte de aflarea deznodământului tragic.

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a confirmat teoria expusă de criminalist și a spus că anchetatorii nu au elemente clare că cele două fete dispărute în județul Olt ar fi decedate și nu se poate neglija varianta că ele ar fi în viaţă. Este vorba atât despre Alexandra Măceșanu, dispărută miercurea trecută, cât și de Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută pe 14 aprilie 2019.

Procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat, miercuri, că nu are concluziile preliminare ale testelor genetice şi antropologice cu privire la fragmentele osoase ridicate de la locuinţa lui Gheorghe Dincă, iar tot ceea ce a apărut în spaţiul public sunt doar „ştiri pe surse neconfirmate oficial”.

Criminalul minte

În acest context, Dan Antonescu spune că Gheorghe Dincă minte și că încearcă să inducă în eroare anchetatorii. El a declarat, ieri: „Eu încă mai sper ca fetele să fie în viață. Osemintele găsite la fața locului nu pot fi ale Alexandrei”. Din punctul său de vedere, oasele sau fragmentele osoase ridicate din curtea de pe strada Craiovei, din Caracal, ar aparține unei alte fete, fapt confirmat, ulterior, de legiștii de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” care au precizat că sunt vechi și aparțin unei persoane cu vârstă cuprinsă între 12 și 17 ani.

Specialiștii de la INML vor putea stabili, însă, identitatea victimei sau a victimelor doar după testul ADN. Un alt amănunt foarte important dezvăluit de celebrul criminalist: Gheorghe Dincă se ocupa de construcția de cavouri, cunoștea în detaliu locuri în care putea să ascundă probe ale unui cadavru. De asemenea, el ar putea fi un furnizor de oseminte vândute „la negru” studenților la medicină.

Au intrat cu forța pe baza unui pont de la vrăjitoare

În lipsa unor probe concludente ale decesului celor două fete, anchetatorii au luat în serios varianta conform căreia Alexandra și Luiza ar fi în viață. Drept urmare, ieri, polițiștii din Caracal au verificat o casă după ce au primit informaţii că Alexandra, tânara de 15 ani dispărută, ar fi închisă într-un pod.

Faceți ceva, Alexandra trăiește, este în podul unei case, legată. La trei case de casa criminalului. O casă părăsită cu sălcii pletoase. Are și fân în pod, este acolo. Faceți ceva sau va muri de foame sau de sete”, a fost mesajul primit de la o femeie care a anunțat Poliția. Drept urmare, polițiștii nu au mai aștepta mandat. Au dărâmat poarta unui vecin de-al lui Gheorghe Dincă și au cotrobăit în toată casa, după ce au primit pontul. Mesajul era, însă, de la o „clarvăzătoare”, după cum avea să se afle ulterior.

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, a confirmat că Alexandra nu fost găsită. „Nu a fost în nicio locație găsită, în acest moment această informație nu este una veridică”, a spus Cumpănașu. Vecinul care s-a trezit cu polițiștii în curtea lui spune că Dincă nu venea la el, „iar eu nu intram la el”. „Nu suntem în relații bune și vă dați seama că se ferea de mine. Ați văzut care este adevărul, care este fața lui adevărată. Normal că eu știam fața lui adevărată. Știam că este un om violent”, a declarat vecinul lui Dincă.

 

Fost șef în STS acuză erori grave ale operatorilor 112

Fostul şef birou relaţii publice şi colonel în cadrul STS, Daniela Iuliana Tobă, a criticat dur modul în care operatorii de la 112 și polițiștii s-au comportat în cazul Alexandrei. Ea acuză lipsa de pregătire a operatorilor de la 112 și susține că fata putea fi salvată nu ar fi sunat-o înapoi de nu mai puţin de nouă ori. „Într-o ţară cu un sistem 112 cât de cât sănătos, cu poliţişti mai puţin nesimţiţi şi incompetenţi şi cu operatoare 112 bine pregătite, copila ar fi fost luată în serios de la primul apel şi nimănui nu i-ar fi trecut vreo microsecundă prin cap să sune ostatica înapoi”, a scris Daniela Iuliana Tobă pe Facebook. Fosta șefă în STS susține că „toate detaliile privind locul în care e sechestrată Alexandra ar fi fost obţinute de acei poliţişti în câteva minute, iar în alte cîteva minute aceştia ar fi aflat exact locuinţa dacă ar fi făcut elementarul efort de a corobora datele de localizare 112 care şi lor le apar pe monitoare simultan cu monitoarele dispeceratului 112, cu apelarea colegilor răspunzători de zona respectivă şi trimiterea lor acolo”. „Într-un oraş mititel precum Caracalul, locuinţa ar fi fost identificată din mers, poate chiar în timpul convorbirii cu fata... Să suni la 112 ca să primeşti ajutor şi 112 să fie cauza morţii tale, ăsta da record instiuţional românesc...”, a mai precizat Daniela Iuliana Tobă.

Starea de necesitate permite intervenția fără mandat

Dan Antonescu (foto) a declarat, pentru EVZ, că polițiștii și procurorii aveau la îndemână cadrul legal pentru a pătrunde în locuința lui Gheorghe Dincă, fără mandat. Mai exact, este vorba despre articolul 20 din Codul Penal – Starea de necesitate, care prevede: „(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în stare de necesitate. (2) Este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat, şi care nu putea fi înlăturat altfel, viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat”.

 

Criminalul a ajuns la Jilava

Mecanicul ucigaș Gheorghe Dincă a fost transportat, ieri, la Spitalul Penitenciarului Jilava unde va fi supus unei expertize psihiatrice. Tot acolo, el va primi și îngrijirile medicale pe care le-a solicitat, după ce a acuzat dureri la nivelul coastelor și al pieptului, spunând că ar fi fost lovit în timpul intervenției din casa lui și ar fi suferit o fractură. Gheorghe Dincă urmează să fie dus la sediul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), pentru o expertiză psihiatrică, comisia urmând să stabilească dacă are discernământ.

Șeful DIICOT nu exclude varianta ca Alexandra și Luiza să fie în viață

 

Șeful DIICOT, Felix Bănilă a dat detalii, ieri, în legătură cu dosarul penal în care principalul suspect de crimă în cazul de la Caracal este Gheorghe Dincă. Până în momentul în care nu există dovezi clare că fetele sunt decedate, nu poate fi exclusă nicio variantă, nici măcar cea că ele ar fi în viaţă, spune șeful DIICOT.

„Nu neglijăm niciuna dintre versiuni. Noi desfăşurăm cercetările având în vedere ambele ipoteze - fie că e în viaţă, fie că e decedată. Nu doar Alexandra, ci şi Luiza. (...) Până nu avem nişte elemente clare că ar fi decedate, noi nu putem neglija varianta că ar putea fi şi în viaţă”, a spus Bănilă. Iată principalele declarații făcute de procurorul-șef Felix Bănilă:

  • Gheorghe Dincă, cel care a recunoscut uciderea celor două adolescente în Caracal, va fi testat cu aparatul poligraf. „Avem şi consimţământul dat de inculpat în acest sens. Urmează să fie testat”, a spus Bănilă într-o conferinţă de presă.
  • Principalul suspect a fost adus la Spitalul Penitenciar Jilava, pentru a fi supus unui control medical şi unei expertize psihiatrice.
  • Şeful DIICOT a explicat că, după ce va fi adus de la Jilava, procurorii vor relua căutările pe teren, pentru ca Gheorghe Dincă să-i ajute pe anchetatori să identifice locul unde a ascuns cadavrul fetei de 18 ani.
  • Bănilă a precizat că Gheorghe Dincă a spus, iniţial, că a aruncat cadavrul fetei de 15 ani în râul Olt, apoi în Dunăre, însă când a fost dus pe teren a devenit „confuz” şi nu îşi mai aminteşte traseul pe care l-a urmat: „La prima victimă, inculpatul a declarat iniţial că ar fi aruncat-o în Olt, ulterior a declarat că a aruncat-o în Dunăre. I s-a cerut să ne conducă pe traseul parcurs. Când s-a încercat conducerea în teren, inculpatul a devenit confuz, a invocat faptul că deplasarea a făcuto pe timp de noapte, pe drumuri lăturalnice şi că nu îşi mai aminteşte cu exactitate traseul parcurs”.
  • Poliţiştii din Olt au făcut, ieri, verificări la mai multe locuinţe din Caracal, după ce ar fi primit informaţii că Alexandra Măceşanu s-ar fi aflat în una dintre respectivele imobile.
  • Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au cercetat zonele din apropierea casei principalului suspect, acolo unde se află un lac şi nişte canale de irigaţii.
  • Şeful DIICOT a făcut precizări cu privire la butoiul unde se presupune că ar fi fost ars trupul fetei de 15 ani, Alexandra, explicând că este vorba de un arzător improvizat: „Este vorba de un suport metalic confecţionat artizanal, cel mai probabil de inculpat, pentru a arde diverse obiecte sau resturi în acel butoi. Butoiul metalic nu are capace la ambele capete ale cilindrului. El este aşezat pe acel, să-i spunem, pirostriu metalic, în partea inferioară nu are fund şi focul se pune dedesubt. El practic acţionează ca o sobă, ca un arzător improvizat”. (Ionuț Mureșan)

 

Cei patru procurori care s-au opus intrării în Casa Morții

Cristian Ovidiu Popescu

Inspectorii judiciari au dispus începerea cercetării disciplinare a procurorului Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, a anunţat, ieri, Inspecţia Judiciară.

„În motivarea începerii cercetării disciplinare s-a reţinut că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6,00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.

Conform aceleiaşi surse, inspectorii au înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM propunerea de suspendare din funcţie a procurorului până la finalizarea procedurii disciplinare

  • Lucrează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal
  • Premiat în 2010 de Laura Codruța Kovesi pe vremea când era Procuror General: „Pentru merite deosebite, în perioada 2009 – 2010, în activitatea profesională, rezultate din instrumentarea unui număr mare de cauze, un numar ridicat de rechizitorii, cauze complexe sau cu impact în comunitate”.
  • apare pe listele de semnături ale petiţiilor promovate de Forumul Judecătorilor din România în ultimii doi ani.
  • 58.275 mp de terenuri, în Olt, conform declarației de avere din 2017 (CSM)
  • Casă de locuit în Caracal, de 204 mp
  • Deține două Dacii (din 1979 și din 2011)
  • Credite în perioada 2008-2017 de 62.200 CHF și 171.996 lei, scandente în perioada 2022-2033
  • Venit anual de 140.000 lei
  • Soția: Florentina Popescu - lucrează la Inspectoratul Școlar Caracal (18.800 lei anual) și la un cabinet individual de psihologie (15.400 lei anual).

Lucian Gabriel Trifu

  • procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt
  • Venit de 100.000 lei anual
  • Soția: Stela Trifu – inspector asistent la Primăria Deveselu
  • Apartament în Caracal, 88 mp
  • Autoturism Audi
  • Fără depozite bancare
  • Fără datorii

Alexandru Cătălin Zăvoianu

  • prim procuror PJ Caracal, fost la PJ Drăgăşani, Roşiori de Vede, Hunedoara, Olt, fost ofiţer Poliția de Frontieră Dolj
  • 89.000 lei anual salariul de procuror (CSM)
  • Audi A6
  • Fără imobile
  • Depozite sau investiții de 26.943 lei
  • Fără datorii

 

Liviu Vasilescu

  • s-a ocupat de cazul Luizei fără să îl rezolve și i-a testat pe părinții ei la poligraf
  • a anunțat că Alexandra ar fi murit imediat după apelurile de la 112 la 12:00, în condițiile în care Gheorghe Dincă a fost filmat la 12:13, în mașina unui necunoscut
  • Procuror DIICOT Craiova, fost procuror la PJ Craiova
  • Fără terenuri
  • Apartament de 63 mp, Craiova
  • Autoturism Seat Leon
  • 48.000 lei în conturi
  • Datorii de 40.000 euro
  • Soția: Laura Gabriela Vasilescu – 16.000 lei anual