Organizaţia criminală condusă de liderul interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, care se află încarcerat de 21 de ani într-o închisoare de lângă Chişinău, a reuşit să strângă pe un cont bancar peste 2.000.000 (peste 100.000 de euro) din jocurile de noroc, organizate în puşcăriile din Republica Moldova.
Cazinoul din închisoare.
Peste 2.000.000 de lei în contul unor mafioți.
Deţinuţii, forțați să joace cărţi.
Interlopul Vladimir Moscalciuc, care deţine cel mai înalt titlu din ierarhia criminală din spaţiul ex-sovietic, cea de „hoţ în lege”, a reuşit să organizeze pe scară largă jocurile de cârţi în penitenciarele moldoveneşti, obligând deţinuţii să participe la ele.
Oamenii legii susţin că deținuții erau șantajați de către organizația criminală să participe, iar în haznaua organizației criminale urmau să transfere a patra sau a treia parte din câștigul ilegal obținut. În cazul în care puşcăriaşii refuzau să participe la jocurile de noroc, erau șantajați să contribuie la bugetul organizației cu un procentaj din veniturile rudelor care au afaceri la libertate.
În caz contrar, deținuții care refuzau și această formă de „cooperare” erau determinați prin amenințare și violență de către autoritățile criminale să depună cerere la administrația penitenciarului din Soroca pentru transfer în izolare de comunitatea celorlalți deținuți.
Doar în penitenciarul din Soroca, unde îşi ispăşesc pedeapsa peste 500 de deţinuţi , 80 la sută din ei participau forțat la formarea bugetului organizației criminale.
Contribuţie lunară de cel puţin 2000 de lei lunar
Oamenii legii au desfășurat 15 percheziții în penitenciarul de la Soroca, dar și în alte penitenciare în acest caz. Potrivit poliției, lunar, în conturile organizației erau transferate sume de bază de circa 2 mii de lei moldovenești. În unele cazuri erau transferate și sume cuprinse între 50 de mii și 60 de mii de lei moldovenești, în funcție de posibilitatea financiară a deținutului.
Potrivit oamenilor legii, urmează ca șase deținuți din penitenciarul din Soroca și cinci apropiați ai lor din libertate să fie audiați la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Printre aceștia se regăsește și un fost „supraveghetor” al organizației criminale din același penitenciar, eliberat înainte de termen în primăvara anului curent, după ce în 2017 a fost condamnat pentru trafic de droguri la 10 ani de închisoare.
Dintre deținuții actuali vizați în dosar, aceștia-i ispășesc pedeapsa pentru aceeași infracțiune, precum și pentru omor, furt, tâlhărie; unii din aceștia sunt condamnați din anul 2012, iar cei mai recenți din 2019, cu termenul maxim de eliberare stabilit în 2030. Audierea acestora va viza cercetarea participării lor în extinderea organizației criminale a lui Makena și pentru organizarea dezordinilor în penitenciar.
În cadrul perchezițiilor efectuate la șase deținuți și cinci apropiați ai lor din libertate, desfășurate cu sprijinul mascaților de la BPDS„Fulger” și ai sistemului penitenciar, au fost ridicate telefoane mobile, dispozitive de înregistrare a informației și mai multe înscrisuri de ciornă cu numele puşcăriaşilor datori.
Cine este Vladimir Moscalciuc
Precizăm că Vladimir Moscalciuc se află în detenție începând cu ianuarie 2002, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari. În 2012, Moscalciuc a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.
În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău și bate pasul pe loc, deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale refuză să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.
Vladimir Moscalciuc își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova. Potrivit mărturiilor deținuților, acesta ar fi deținut într-o celulă cu reparație modernă, mobilată și dotată cu electrocasnice.