Criza este un paradis pentru speculanţi. Coloşi financiari se prăbuşesc şi averi uriaşe se ridică peste noapte. Pariurile nebuneşti combinate cu zvonurile perfide fac să tremure economia lumii.
Uniunea Europeană vrea să instituie un acord pentru reglementarea speculaţiilor pe burse. Patru state au interzis deja, pentru minimum 15 zile, vânzările în marjă, o operaţiune speculativă complexă şi riscantă. Dar măsura pare insuficientă în comparaţie cu varietatea metodelor speculative şi cu imaginaţia speculanţilor. Pariurile nebuneşti şi zvonurile perfide fac să tremure economia lumii.
Marja de speculă care a speriat UE
Confruntate cu zvonurile care zdruncină de o săptămână pieţele volatile, autorităţile bursiere europene pregătesc riposta. Joi seara, regulatorii pieţelor de la Bruxelles, Madrid, Paris şi Roma au anunţat interdicţia vânzărilor în marjă, care a intrat în vigoare încă de vineri, pentru cel puţin 15 zile.
Salutând această decizie, Comisia Europeană a amintit că a lansat acum un an o propunere pentru crearea unui cadru armonizat asupra vânzărilor în marjă, "pentru a reduce riscurile şi a evita fragmentarea pieţelor", a declarat Chantal Hugues, purtător de cuvânt al comisarului pentru servicii financiare, citat de Le Figaro.
Se speră ca, până în septembrie, să se ajungă la un acord care să dea putere legiuitorilor naţionali să interzică vânzările în marjă, fără a fi vorba de a interzice aceste vânzări la nivel european.
Pieţele mondiale au ajuns mai palpitante decât cazinourile
Dar sofisticatele vânzări în marjă nu sunt singurele operaţiuni speculative care aduc averi fabuloase peste noapte. Fondul american Bridgewater Associates a câştigat 3 miliarde de dolari doar în această săptămâna, scrie Wall Street Journal. Nu prin plasamente complexe, ci pariind pur şi simplu pe prăbuşirea economică. O "nouă perioadă foarte dificilă" se anunţă, "guvernele trebuind să se zbată ca să-şi reducă îndatorarea", declara, la jumătatea lui iulie, fondatorul fondului Ray Dalio. Acesta a cumpărat masiv aur, franci elveţieni şi bonuri de tezaur americane. Trei valori de refugiu prin excelenţă, care l-au umplut de bani.
Fondul Och-Ziff Capital Management a cumpărat opţiuni în valoare de 12 miliarde de dolari în primul trimestru al lui 2011. Opţiunilor le urcă valoarea odată cu creşterea volatilităţii pe pieţele financiare. Iar indicele Vix care măsoară această volatilitate a sărit la sfârşitul lui iunie de la 16 la 40. Ceea ce a băgat în buzunarele Och-Ziff miliarde bune.
"În general, fondurile speculative profită de situaţiile în care pieţele se mişcă rapid într-un singur sens. Iar de la jumătatea lui iulie, sensul este clar", explică Frederic Bonnevay, asociat la Anthera Partners.
Altfel zis, fondurile care au pariat pe degradarea situaţiei macroeconomice sunt marile câştigătoare. Şi imaginaţia lor este fără limite.
Zvonurile care aduc miliarde şi distrug coloşi
O prăbuşire de peste 20% pe bursă şi o închidere la –15%. Acesta este bilanţul înfricoşător de miercuri pentru Société Générale. Şi colosul financiar a tras după el toată bursa de la Paris. La originea prăbuşirii a fost un banal articol de ziar. În Mail on Sunday, ediţia de duminică a Daily Mail, este citată "o sursă guvernamentală" care ar fi afirmat că SocGen "se află pe buza prăpastiei după ce a suferit pierderi enorme" în Grecia.
Totul este extrem de ciudat. Dar mai ales faptul că acţionarii au ripostat abia la trei zile de la publicarea articolului. Arătat cu degetul, site-ul Daily Mail retrage articolul în cauză şi prezintă "scuze fără rezerve". În numai câteva rânduri, fără alte lămuriri, tabloidul britanic mărturiseşte că informaţiile nu erau adevărate.
Şi totuşi, de unde au apărut informaţiile? Société Générale cere o anchetă. Nathalie Huet, ziaristă la Reuters, scrie pe Twitter că Daily Mail ar fi fost înşelat de o proză de ficţiune publicată în Le Monde în această vară, intitulată "Terminus pentru euro". Scenariul: zona euro explodează după luna mai 2012, iar Sarkozy este reales. Dar Daily Mail neagă că ar fi avut cunoştinţă de textul din Le Monde.
"N-am nici o vină. Aşa am auzit şi eu!"
Dar lui Nathalie Huet cine i-a dat informaţia? Ziarista declară pentru Le Monde că ar fi primit la rândul ei pe mesageria internă a Reuters "un mesaj difuzat de o altă ziaristă, care scria că un om de afaceri făcea legătura dintre proza din Le Monde şi articolul din Mail on Sunday". Huet adaugă că mesajul său de pe Twitter ar fi trebuit citit "cu mai multă detaşare şi ironie".
O stranie încâlceală de zvonuri şi naivităţi reale sau mimate. Care i-a adus lui Société Générale o pierdere de 6, 5 miliarde de euro! "În general, fondurile speculative profită de situaţiile în care pieţele se mişcă rapid într-un singur sens. Iar de la jumătatea lui iulie, sensul este clar." FREDERIC BONNVAY, asociat Anthera Partners
SPECULĂ
Ce sunt vânzările în marjă?
Vânzarea în marjă este operaţiunea speculativă care constă, în prima fază, în împrumutarea unui titlu (de exemplu cu 10 euro) căruia i se anticipează devalorizarea. Titlul este vândut rapid. Apoi, este răscumpărat când se consideră că a coborât destul (de exemplu, până la 8 euro). În fine, revânzând titlul pe care nu l-a avut niciodată, speculatorul câştigă din operaţiune 2 euro. Şi restituie împrumutul, închizând jocul. Aplicată la nivelul a milioane de titluri de valoare, această tehnică a permis în zilele acestea tunuri de miliarde de euro sau de dolari.