Ionuţ are 12 ani şi 102 kg. Ieri şi-a făcut operaţie de micşorare de stomac ca să fie normal şi ca să devină poliţist.
La Spitalul Delta, la etajul III, unde se află singurul Centru de Excelenţă în Chirurgia Bariatrică din România, spaţiul este adaptat nevoilor pacienţilor. La ieşirea din liftul cu o capacitate de 600 de kilograme se află un fotoliu cât o canapea, iar în capătul culoarului- o targă lată cu care sunt transportaţi pacienţii care nu se mai pot mişca şi un cântar care ar ţine câţiva adulţi cu greutate normală.
Are greutatea a doi copii de vârsta lui la un loc
Ionuţ Răcean a bătut drum lung de la Sibiu la Bucureşti până la spital. Peste câteva ore (n.r. ieri) , are programată operaţia de micşorare a stomacului. La 12 ani are 102 kilograme, cât doi copii de vârsta lui la un loc. E îmbrăcat în tricou polo şi pantaloni de trening şi nu-şi arată kilogramele.
Mama face ture în jurul lui şi îi aduce din când în când o cană de ceai. Pastilele laxative pe care fusese nevoit să le ia înainte de operaţie îi provoacă crampe la stomac, schimonosindu-se din când în când de durere. Nu îi este frică, vrea să treacă noaptea mai repede decât la Crăciun, să nu mai fie prizonierul celulelor adipoase. Să se mişte mai uşor, să alerge cu colegii în pauze şi să treacă proba sportivă la Academia de Poliţie.
Ionuţ nu are mania fast-foodului şi nici nu lâncezeşte în faţa calculatorului. În Ardeal se găteşte tradiţional, iar băiatul a fost răsfăţat de bunici şi de părinţi cu cele mai bune specialităţi. Nu face mofturi, mănâncă de toate, mai mult decât un adult. "Mâncăm felul unu, felul doi şi, până să ni se facă nouă foame, el mai mănâncă o masă", îl pârăşte mama.
De mic a fost durduliu, este şi moştenire de familie, dar, de la 5 ani, părinţii au început să-şi facă griji. "Pe atunci era mult mai mare decât ceilalţi copii de vârsta lui. Într-un an, creştea cât alţii în cinci", povesteşte mama.
Nici endocrinologii, nici nutriţioniştii nu i-au prescris reţeta minune care să-l scape de kilograme. Înfometarea, pastilele, siropurile îi topeau 5-7 kg pe care le punea la loc dublu. Se juca de-a şoarecele şi pisica cu ele. Mama spune că analizele sunt perfecte, asta doar pentru că este foarte tânăr. Dar inima şi ficatul înoată deja în grăsime.
"Colegii lui vorbesc deja cu fetele"
La şcoală, până ajunge în clasă, la etajul 3, este transpirat şi gâfâie. E plin de energie pe interior, dar nu-l ţin plămânii să o exteriorizeze. "Nu pot alerga cu ceilalţi, nu mă pot juca în curte cum fac alţii", spune copilul cu părere de rău.
Nu pierde timpul în faţa calculatorului, dar nici sportul nu s-a lipit de el. "L-am înscris la înot, la karate şi la fotbal, dar era leneş, nu muncea", îl dojeneşte mama. Colegii nu-l sâcâie şi nu se simte, în general, discriminat. Asta şi pentru că e puternic şi nu e la vârsta la care imaginea să conteze atât de mult. Mama are însă altă părere. "Colegi de-ai lui deja leagă prietenii cu fetele. El nu are curaj să se apropie".
Ionuţ nu s-a lăsat rugat de părinţi să-şi facă operaţia de micşorare de stomac. O face în primul rând pentru sănătate, nu pentru imagine. În urmă cu două luni, doi unchi au fost operaţi de doctorul Cătălin Copăescu. Au dat jos 25 kg, iar asta l-a motivat şi pe nepot. Părinţii sunt deschişi şi nu văd operaţia ca pe ciopârţirea corpului. Cum e destul de scumpă (5.000 de euro), s-au dat peste cap, au făcut un credit şi cu ce au mai avut, i-au oferit copilului lor cel mai frumos cadou în preajma Sărbătorilor.
Ionuţ vrea să devină ce vor toţi băieţii la vârsta lui: poliţist. "Vreau să slăbesc, ca să trec de probele sportive de la Poliţie. Mi-ar plăcea să prind hoţii", spune timid băiatul. "Vreau să slăbesc, ca să trec de probele sportive de la Poliţie. Mi-ar plăcea să prind hoţii." IONUŢ RĂCEAN, copilul de 102 kilograme
OPERAŢIE
Stomacul care nu cere de mâncare
Operaţia de micşorare a stomacului presupune îndepărtarea părţii laterale a stomacului, cu centrii foamei. "Rămâne un tub gastric subţire, cu diametrul de 1 cm, ca un burlan, foarte zgârcit cu alimentele. Senzaţia de foame intensă se reduce. Nu se poate păcăli cu lichide dulci ca în cazul inelului gastric", precizează Cătălin Copăescu, şeful Centrului de Chirurgie Bariatrică de la Spitalul Delta. Prin operaţie, se pierde în jur de 70% din excesul de grăsime. Citiţi şi:
- Operaţiile care te scapă pe viaţă de kilogramele în plus
- Cu ajutorul bisturiului, a slăbit 50 kg. "După operaţie mă dădeam cu tiroliana"
- Viaţa cu stomac mai mic: "Cum am slăbit 60 kilograme şi m-am făcut poliţistă"
- Operaţii care se vindecă rapid şi nu lasă cicatrici pe piele