O zi obișnuită la tribunalul local din Lübeck, Germania, s-a transformat într-un subiect amuzant de discuții, după ce un român a avut un caz special. Acesta a contestat o amendă primită după ce a fost surprins urinând în apă, iar concluzia judecătorului a surprins pe toată lumea.
Totul a început în vara anului 2022. Atunci, o patrulă a biroului local de ordine publică a surprins un cetățean român făcându-și nevoile în Marea Baltică, protejat de întuneric, la aproximativ 20 de metri distanță de grupul său.
Un român extrem de perseverent și sigur pe drepturile sale
Chiar dacă nu era văzut direct de alte persoane, membrii patrulei nu au fost convinși de explicațiile bărbatului, și au decis să îl amendeze cu 60 de euro, acuzându-l pe român de „tulburare a liniștii publice și modul de a acționa într-un mod extrem de necorespunzător". Chiar dacă nu este o sumă mare, bărbatul a decis să nu plătească amenda, fiind sigur pe faptul că are dreptate și nu trebuie să achite suma respectivă.
Norocul românului a fost dat de un judecător înțelegător, și foarte atent la detalii. În justificarea procesului, aceasta a menționat că bărbatul era puțin vizibil în întunericul de afară, iar nimeni din jurul acestuia nu se simțise deranjat de gestul românului. La malul mării, spre deosebire de munte sau de marginea pădurii, nu există altă posibilitate de retragere decât aceea de a întoarce spatele eventualilor privitori, exact ceea ce a făcut acest român.
Mai mult decât atât, la "urinalele continue", de exemplu, ar avea loc și "urinarea socială". În societate, procesul tinde, de asemenea, să fie "mai degrabă lipsit de rușine", susține instanța. În afara "pisoarelor", se obișnuiește "să se evite privirea celorlalți sau, cel puțin, să se întoarcă și să se comporte discret", potrivit m.stiridiaspora.ro.
Judecătorul, decis să înțeleagă situația românului
Se pare că instanța nu a fost de acord nici cu o eventuală poluare sau tulburare a mirosului:
"Marea Baltică conține un volum de apă de 21.631 de kilometri cubi de apă salmastră".
În plus, nimeni nu a depus plângere la biroul de ordine publică, iar angajații, de asemenea, inițial "lăsaseră lucrurile să își urmeze cursul" până când bărbatul s-a îmbrăcat din nou și s-a întors spre ei.
Sentința din Germania concluzionează în cazul explicat de român:
"Omul nu are mai puține drepturi sub imensitatea cerului decât cerbul în pădure, iepurele pe câmp sau foca în apele stinse ale Mării Baltice".
Spre norocul conaționalului, acesta a fost achitat, iar pedeapsa anulată.