Caviarul săracului

O firmă japoneză produce „Cavianne“, un soi de icre negre sintetice asemănătoare celor de sturion, dar de 50 de ori mai ieftine.

Un fost patiser japonez, în vârstă de 75 de ani, a inventat „Cavianne“, o imitaţie a caviarului de cincizeci de ori mai ieftină, disponibilă deja în câteva restaurante. Doar Susumu Mikami produce caviar artificial în Japonia şi vinde o cutie de 50 de grame cu aproximativ 1.000 de yeni (6 euro), relatează AFP.

„Cavianne“ este fabricat într-un laborator culinar situat în prefectura Aomori (nordul Japoniei), fiind un amestec de mai multe ingrediente: cerneală de sepie, sâmburi de măr, arici de mare, stridii şi scoici Saint-Jacques. La toate acestea se adaugă un aglomerant extras dintr-o algă.

Laboratorul culinar Hokuyu Foods dispune de o instalaţie cu tuburi prin care amestecul de culoare gri şi lipicios curge şi apoi ia forma unor mici bile, asemănătoare icrelor de sturion. Susumu Mikami a avut nevoie de doi ani pentru a pune la punct „formula exactă“ a produsului, al cărui gust te duce cu gândul la faimosul caviar Beluga. „Gustul caviarului Marea Caspică este minunat“, spune Mikami. Cunoscătorii preferă originalul În prezent, Hokuyu Foods produce aproximativ patru tone de „Cavianne“ pe an, adică echivalentul unei cincimi din consumul anual de caviar. Susumu Mikami nu este însă mulţumit de nivelul vânză rilor şi vrea să exporte produsul. Deocamdată, „Cavianne“ este de şapte ori mai sărac în calorii decât caviarul natural, iar fostul patiser şi-a propus să-i adauge grăsimi, pentru a-i da un gust mai pronunţat şi a-l face mai atractiv pentru consumatorii de peste hotare.

„Există oameni care refuză categoric produsul meu, cunoscători ai gustului caviarului adevărat. Asta o pot înţelege“, recunoaşte Mikami. Chiar dacă investiţia în „Cavianne“ l-a adus într-o situaţie financiară delicată, el speră că, în cele din urmă, va avea şi beneficii. Caviarul adevărat şi „Cavianne“ pot coexista pe piaţa japoneză, este de părere Susumu Mikami. Speranţele fostului patiser japonez se leagă de faptul că nici imitaţia de crab nu a avut prea mare succes la început, iar acum se vinde în magazinele din întreaga lume. ALTERNATIVE Producătorii profită de criza de sturioni Icrele de belugă - sturionii care trăiesc în Marea Caspică - sunt considerate cel mai bun caviar din lume, fiind, totodată, şi cele mai scumpe. Numai că, din cauza pescuitului excesiv, populaţia piscicolă a scăzut dramatic în ultimii ani. Rusia a propus, în 2008, interzicerea pescuitului timp de cinci ani, dar încă nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Sturionii din Marea Caspică mai ajung în Iran, Azerbaidjan şi Kazahstan.

Deoarece caviarul original costă foarte mult, produsele alternative sunt la foarte mare căutare în ţările scandinave, precum Suedia, Danemarca sau Finlanda. Unul dintre acestea, fabricat din icre de cod, este disponibil chiar şi în magazinele celebrului producător suedez de mobilă IKEA. De cele mai multe ori, caviarul ieftin este folosit pentru condimentarea produselor de fast-food, în special a sandviciurilor.