Vești bune. Oamenii de ștință au descoperit cauza unei boli grave

O echipă de cercetători britanici susține că a descoperit cauza posibilă a sclerozei multiple, o descoperire majoră care ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente pentru această boală.

Oamenii de știință au observat un nou mecanism celular care ar putea cauza tulburarea autoimună ce afectează circa 2,5 milioane de persoane din întreaga lume. Persoanele afectate sunt diagnosticate în mod obișnuit în jurul vârstei de 20-30 de ani, vizate de această boală fiind în special femeile.

La sclerozei multiple, sistemul imunitar al organismului atacă mielina, "teaca" ce protejează nervii din creier și din coloana vertebrală. Acest lucru duce la deteriorarea creierului, la reducerea aportului de sânge și oxigen și la apariția de leziuni în corp, scrie Agerpres. 

Folosind mostre de țesut uman, cercetătorii de la universitățile Exeter și Alberta au aflat că o proteină numită Rab32 este prezentă în cantități mari în creierele pacienților diagnosticați cu această boală, însă este aproape absentă în celulele nervoase ale persoanelor sănătoase. La pacienții la care Rab32 era prezentă, echipa a descoperit că o parte a celulei care stochează calciul se apropia prea mult de mitocondrie ducând la apariția unei probleme de comunicare cu factorii declanșatori ai stocării calciului și la un comportament neobișnuit al mitocondriei.

"Descoperirile noastre captivante au dezvăluit o nouă cale pe care cercetătorii o pot explora. Este un pas important și, în timp, sperăm că ar putea duce la noi tratamente eficiente pentru scleroza multiplă", a declarat Paul Eggleton, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Exeter.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul "Neuroinflammation", ca parte a Săptămânii de conștientizare asupra sclerozei multiple.