Consiliul Concurenţei nu poate încasa amenzile aplicate firmelor investigate decât după câţiva ani pentru că societăţile sancţionate dă instituţia în judecată şi amână astfel plata amenzilor.
Preşedintele Consiliului spune că atât BRD, cât şi Raiffeisen Bank, bănci amendate în cadrul unei investigaţii pe piaţa bancară, ar putea să nu ajungă să plătească sumele impuse timp de câţiva ani.
„Amenda aplicată BRD anul trecut nu a fost nici acum plătită, pentru că banca ne-a dat în judecată. Având în vedere că dosarul tocmai a trecut de Curtea Constituţională, unde am avut câştig de cauză, iar acum decizia se judecă în instanţă, procesul este de durată şi în consecinţă plata amenzii este tergiversată pentru câţiva ani. Şi în cazul Raiffeisen Bank, amendată zilele trecute, procesul Consiliului cu banca s-ar putea întinde pe mai bine de 5 ani, dacă urmează modelul BRD”, a spus preşedintele Consiuliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Se schimbă regulile
Pentru a schimba situaţia şi a determina firmele să renunţe la procese nejustificate, motivate doar de dorinţa de a amâna plata amenzilor, conducerea Consiliului Concurenţei are în vedere modificarea regulilor. Astfel, şeful Consiliului spune că se gândeşte să introducă o cauţiune la nivelul a jumătate din amendă pe care firma investigată şi sancţionată să o plătească de la început.
„Firmele intentează proces pentru a tergiversa lucrurile şi pentru a amâna plata amenzilor. Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, vom include în proiectul de modificare a legii concurenţei o clauză prin care firmele care au fost amendate să plătească imediat jumătate din amendă, şi apoi să atace decizia autorităţii. Să vedem dacă le mai convine să se judece cu noi timp de câţiva ani”, a arătat Chiriţoiu.
Investigaţia pe piaţa bancară, finalizată până la sfârşitul anului
În cadrul investigaţiei pe piaţa bancară, în cadrul căreia sunt vizate zece bănci, Consiliul Concurenţei a anchetat trei bănci pentru furnizarea de informaţii inexacte şi incomplete.
„Am anchetat trei bănci. BRD a fost amendată anul trecut, Raiffeisen Bank, zilele trecute, iar în cazul celei de a treia bănci nu s-a confirmat suspiciunea de furnizare a unor informaţii inexacte, astfel încât a fost scoasă din supraveghere”, a spus Chiriţoiu.
El a arătat că informaţiile care au fost solicitate de Consiliul Concurenţei au fost legate de unele întâlniri pe care reprezentanţii băncilor le-au avut la sfârşitul anului 2008 când s-a declanşat practic criza financiară în România.
„Vrem să ştim ce întâlniri au avut atunci pentru a vedea dacă prin manipularea ROBOR pierderile pe care ar fi putut să le aibă din cauza crizei să nu fie transferate pe umerii clienţilor. Raiffeisen ne-a dat trei seturi de informaţii, dar nu se potriveau cu ce am găsit noi pe teren”, a adăugat Chiriţoiu.
Raiffeisen Bank, amendată cu 3,4 milioane euro
Consiliul Concurenţei a anunţat, miercuri, că a amendat Raiffeisen Bank cu 3,4 milioane euro pentru furnizarea de informaţii inexacte în cadrul investigaţiei privind piaţa românească a serviciilor bancare şi interbancare. Anul trecut, BRD a primit o amendă de cinci milioane euro de la Consiul Concurenţei tot pentru că nu a furnizat informaţii complete.
Investigaţia Consiliului Concurenţei privind piaţa românească a serviciilor bancare şi interbancare a fost declanşată în octombrie 2008. Instituţia investighează dacă băncile din România s-au înţeles între ele privind stabilirea nivelului dobânzilor.
Chiriţoiu a arătat că investigaţia privind piaţa bancară şi interbancară ar putea să fie finalizată până la sfârşitul anului.