Peste un sfert (26%) dintre angajatorii români intenţionează să facă angajări în trimestrul al doilea al anului în curs, în timp ce numai 7% anticipează o reducere a personalului, iar două treimi nu prevăd schimbări în ceea ce priveşte forţa de muncă, potrivit unui studiu Manpower, citat de Mediafax.
“Tendinţa spre o continuare a creşterii numărului de locuri de muncă nu este ireversibilă, dar deocamdată efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simţite, atât prin înmulţirea oportunităţilor pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, cât şi prin intensificarea competiţiei pentru talentele disponibile”, a declarat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.
Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul ţării, angajatorii din regiunile Bucureşti şi Ilfov, Centru şi Sud-Vest fiind cei mai optimişti, aşa cum arată Previziunile Nete de Angajare din aceste regiuni, de +16%.
Cele mai mari şanse sunt în Bucureşti şi Ilfov
În regiunea Bucureşti şi Ilfov angajatorii raportează de altfel perspectivele cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trimestrul al treilea al anului 2011, iar previziunea netă de angajare se îmbunătăţeşte cu 7 puncte procentuale atât comparativ cu primul trimestru al acestui an, cât şi cu trimestrul al doilea din 2015.
Îmbunătăţiri semnificative se raportează şi în regiunea Sud-Vest, unde previziunea netă de angajare se consolidează la nivele ce nu au mai fost întâlnite în ultimii 8 ani, din trimestrul al doilea din 2008, înainte de criză. Doar 2% dintre angajatorii din regiune au intenţia de a-şi reduce numărul de angajaţi, procentul cel mai scăzut din întreaga ţară.
De altfel, Bucureşti-Ilfov şi oraşele din regiunea Vest vor avea cele mai mici rate ale şomajului în 2016, conform proiecţiei Comisiei Naţionale de Prognoză.
Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă la rândul lor să raporteze perspective optimiste, după cum indică previziunea netă de angajare de +14%.
Angajatorii din Moldova, cei mai pesimişti
Pe de altă parte, angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimişti. Previziunea netă de angajare de +4% raportată în regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în primul trimestru al anului în curs, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, faţă de trimestrul al doilea din 2015. Potrivit estimărilor, rata şomajului la nivel naţional în 2015 a fost de circa 5,1%, urmând să scadă la 4,8% în 2016.