Ce turişti străini atrage România

Pentru a creşte turismul, România trebuie să înveţe să atragă turişti străni, deoarece românii nu au bani pentru vacanţe şi cheltuie destul de puţin, prin comparaţie chiar şi cu bulgarii.

Trei sferturi din români nu-şi permit o vacanţă de o săptămână, potrivit unui raport pe turism realizat de BCR, pe baza datelor Eurostat. La nivel european, doar 25% dintre locuitorii bătrânului continent recunosc faptul că au prea puţini bani pentru o vacanţă de şapte zile. "Aşadar, să te bazezi că ai putea să dezvolţi turismul exclusiv cu rezidenţi nu este realist pe termen lung. Trebuie atraşi turiştii străni care cheltuiesc de 12 ori mai mult comparativ cu un turist autohton, care îşi poate optimiza mai bine cheltuielile fiind în propria ţară", a afirmat Lucian Anghel, economistul şef al BCR. Românii îşi petrec, cu preponderenţă, vacanţele în ţară, iar în perioada 2006-2010 au cheltuit, în medie, circa 72 de euro. Cei care trec graniţa preferă Italia, Ungaria, Grecia, Spania, Germania. Şi Bulgaria, Austria şi Turcia sunt destinaţii îndrăgite de români

"Românii care se duc în Italia şi Spania nu se duc doar ca turişti, ci şi pentru a-şi vedea rudele care muncesc în aceste state", a declarat Lucian Anghel, economistul şef al BCR. De asemenea, dintre românii care preferă Ungaria se regăsesc şi mulţi etnici maghiari.

Potrivit datelor Eurostat analizate de BCR, români chetuie, în medie, pentru o vacanţă în afara ţării 411 euro. În acelaşi timp, un bulgar care vizitează Bulgaria este dispus să cheltuiască cu 50-60% mai mult faţă de un român care îşi petrece vacanţa în propria ţară şi să plătească 500 de euro pentru un sejur într-o ţară străină.

Ce europeni vin în România

Potrivit raportului BCR, circa două treini din turiştii străni care ajung în România vizitează Capitala. În medie, aceştia petrec în România circa 2,2 nopţi. La bulgari, unde două treimi din turiştii străni se duc pe litoral, numărul mediu de nopţi petrecute la o unitate de cazare ajunge la 5,3.  "Astfel că, pe lângă faptul că reuşesc să atragă mai mulţi turişti străini decât noi, bulgarii îi şi conving să stea mai mult timp la ei şi să cheltuiască mai mulţi bani", a declarat Anghel.

Europenii  care alocă cei mai mulţi bani vacanţelor sunt francezii, norvegienii, austriecii, danezii, spaniolii, italienii, irlandezii, belgienii, portughezii şi suedezii. Toţi au un buget de vacanţă cuprins între 700 de euro şi 1.100 de euro. Dintre aceştia doar francezii şi italienii trec pragul României. În România, vin, în principal, nemţi, ruşi, englezi şi polonezi.

"Într-o ţară cu un PIB pe cap de locuitor destul de scăzut, atragerea turiştilor străni, dispuşi să cheltuiască mai mulţi bani decât rezidenţi, este esenţială", a adăugat Anghel. Citeşte şi: Câţi bani ar putea câştiga România din turism în cinci ani de zile