Câți bani au trimis în țară românii care muncesc în străinătate. Cele mai mari sume au venit din patru țări

Investiții. Sursa foto: Arhiva EVZ

Români din diaspora au trimis în țară în ultimii 15 ani peste 65 de miliarde de euro. Dacă imediat după intrarea României în UE cele mai mari sume veneau din Italia și Spania, în ultimii ani situația s-a schimbat total.

Românii care muncesc în străinătate au trimis în țară, în ultimii 15 ani, nu mai puțin de 65, 85 de miliarde de euro. Cei mai mulți bani, respectiv 6,3 miliarde de euro au fost trimiși în anul 2008.

Sumele au început apoi să scadă odată cu criza economică, iar tendința s-a menținut până în anul 2013. Ulterior, cifrele au început din nou să crească, dar nu au mai atins nivelul din 2008. Anul trecut, românii din diaspora au trimis în țară 5,6 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Investiții în imobiliare

Datele oficiale arată că peste patru milioane de români sunt stabiliți în străinătate cu acte în regulă. Cei mai mulți în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania. Bani trimiși în țară au fost folosiți în principal pentru achitarea de datorii și cumpărarea sau construcția de locuințe.

„Mai ales după 2014-2015 au început să migreze oameni cu venituri mult mai mici, care și-au finanțat plecările din comunitate. S-au împrumutat de la biserică, de la rude sau de la vecini. Mult timp, diaspora și-a investit banii în apartamente și case, mai ales în câteva orașe mari precum Cluj-Napoca, Timișoara, București sau Iași.

Însă pe măsură ce prețurile au crescut în România, investițiile au devenit mai greu de realizat. S-au cam dus vremurile în care cu 50.000 de euro puteai să iei un apartament bun“, a spus Anatolie Coșciug, director adjunct al Centrului pentru Studiul Comparat al Migrației.

Românii s-au reorientat

Dacă în perioada 2007-2014 majoritatea banilor trimiși în țară proveneau de la românii din Italia și Spania, în ultimii ani situația s-a schimbat. Mulți au ales să se reorienteze și s-au mutat în Germania și Marea Britanie.

„În fiecare an vedem o scădere a numărului de imigranți din Italia și Spania. Oamenii nu se întorc în România, se stabilesc în alte țări. E mai prestigios să fii migrant în Germania, decât în Spania. Aud asta foarte des când fac un interviu cu o familie care are, de exemplu, un copil în Germania și unul în Spania. Îl menționează mai întâi pe cel din Germania“, a mai spus Anatolie Coșciug, potrivit libertatea.ro.