Moartea celui mai vânat terorist din istoria recentă a agitat din nou teoriile conspiraţiei din jurul evenimentelor de la 11 septembrie 2001, din jurul biografiei şi rolului lui Osama bin Laden în comunitatea islamică.
A fost acesta un "produs al CIA"? Este el un exponent al Islamului sau acţiunile sale nu au, de fapt, nici cea mai mică legătură cu esenţa acestei religii? Este el de fapt doar un "simbol" printre terorişti şi nu "creierul" întregii operaţiuni?
Peter Bergen, directorul programului de studii de siguranţă naţională de la New American Foundation, autor al volumului "The Longest War: The Enduring Conflict Between America and Al-Qaeda" ("Cel mai lung război: conflictul nesfârşit dintre America şi al-Qaida") şi al primului interviu de televiziune cu Osama bin Laden, realizat în 1997, aduce câteva explicaţii asupra acestor probleme într-un text din "Washington Post".
CIA şi Osama. Legătura
"L-a creat CIA pe Osama bin Laden?" e una dintre întrebările cel mai des întâlnite, după cum specifică şi Bergen, în rândul adepţilor teoriilor conspiraţiei.
Printre aceștia a devenit deja banală noţiunea că bin Laden a fost creaţia CIA şi că atacurile din 11 septembrie 2011 au fost, de fapt, rezultatul unei operaţiuni care a ieşit prost. Prototipul acestei versiuni este reprezentat de regizorul Michael Moore, care, la o zi după atacurile teroriste, a scris: "NOI l-am creat pe acest monstru cunoscut ca Osama bin Laden! Unde a făcut el cursuri de terorism? La CIA!". Totul s-ar baza pe implicaţiile comune, atât ale americanilor, cât şi ale lui bin Laden, în războiul dintre Afganistan şi URSS.
Analistul american scrie însă că, în perioada războiului URSS cu Afganistan, din anii 1980, CIA nu a avut legături directe cu "arabi-afgani", ca bin Laden. Bergen susține că americanii n-au avut contacte directe cu mujahedinii. Totul ar fi fost, de fapt, intermediat prin serviciile secrete pakistaneze, aşa cum a explicat ofiţerul pakistanez care a coordonat aceste operaţiuni, Mohammad Yousaf, în cartea sa de memorii despre război, publicată în Pakistan în 1992. "Niciun american nu s-a antrenat şi nici nu a avut contact direct cu mujahedinii".
Bergen aduce în prim plan şi faptul că inclusiv o serie de "grei" al-Qaida, printre ei numărându-se adjunctul lui Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, ar fi negat că americanii au instrumentat direct operaţiunile în care au fost implicaţi în timpul războiului cu URSS. "Adevărul e că americanii nu le-au dat un penny ajutor mujahedinilor", scrie, surprinzător, al-Zawahiri în autobiografia sa. "Nu sunt multe lucruri la care al-Qaida şi CIA sunt de acord – cu excepţia faptului că ambele susţin că nu au avut nicio legătură una cu cealaltă", concluzionează Peter Bergen. Libertatea americană şi Osama bin Laden
În analiza sa, Bergen aduce câteva explicaţii şi asupra teoriei lansate de preşedintele George W. Bush despre motivul atentatelor de la World Trade Center.
"Ne urăsc pentru libertăţile noastre!", a rostit Bush imediat după atacuri. Bergen are alte gânduri. "Cu toate acestea, în toate zecile de mii de cuvinte rostite de Osama bin Laden, într-un mod ciudat, nu dai de niciunul despre libertăţi şi valori americane", e ironic americanul. "Pare că nu prea i-a păsat de credinţele cruciaţilor. Atenţia lui era invariabil îndreptată asupra politicii SUA în Orientul Mijlociu", scrie acesta.
După o analiză făcută pe discursurile lui Osama bin Laden dintre 1994 şi 2004, s-a descoperit că 72% din conţinutul acestora se referă la presuspuse atacuri ale Vestului şi ale evreilor asupra musulmanilor. Doar în 1% dintre discursurile sale bin Laden critică modul de viaţă al americanilor.
Mai mult, arată Bergen, într-o înregistrare video făcută de Osama bin Laden în 2004, acesta i-a replicat lui Bush: "Dacă tot le urâm libertăţile, poate ne spune Bush de ce nu am atacat Suedia, în cazul ăsta".
Ideologia lui bin Laden şi Islamul. Ce au în comun?
O altă controversă din jurul lui Osama bin Laden este cea legată de ideologia al-Qaida şi dacă este ea inspirată, clar, din islamism. Multe voci, în special din comunitatea musulmană, se dezic de idee şi susţin că al-Qaida nu are nimic de-a face cu religia islamică. Bergen explică viziunea din tabăra teroristă: "Membrii al-Qaida cred cu tărie că lupta lor are de-a face cu ceea ce ei consideră că este islamismul adevărat. Iar bin Laden a găsit muniţie în Coran, pentru a-şi justifica războiul, invocând adesea pasaje din cartea sfântă, ce pot fi interpretate ca instigări la atac asupra celor care nu se convertesc", scrie Bergen.
Adăugând: "Desigur, aceasta este o citire selectivă a Coranului. Dar, pentru credincioşi, acesta nu este o simplă carte – este, la propriu, cuvântul Domnului".
Creierul al-Qaida Acum, după moartea lui Osama bin Laden, o altă enigmă legată de al-Qaida este cine este de fapt noul "cap" al organizaţiei. Bergen explică în "Washington Post" că nu e nimic nou aici: încă de acum câţiva ani s-a discutat că adevăratul "creier" al organizaţiei teroriste este de fapt doctorul egiptean Ayman al-Zawahiri.
Americanul crede că această teorie este nerealistă. În luarea celei mai importante decizii de schimbare de direcţie a al-Qaida – identificarea Statelor Unite ca principalul duşman, în locul regimurilor din Orientul Mijlociu – bin Laden a dat la o parte obsesia lui Zawahiri de a da jos guvernul egiptean, minimalizându-l. „Noman Benotman, un militant libian care a petrecut mult timp discutând cu ambii lideri al-Qaida, mi-a spus, într-un interviu, că Osama l-a influenţat pe Zawahiri cu ideea asta: uită de duşmanul de lângă tine. Duşmanul principal sunt americanii", scrie Bergen, adăugând că Osama bin Laden l-a ţinut în ceaţă pe adjunctul său ani de zile cu privire la planurile de a ataca Turnurile gemene. Moartea lui Osama bin Laden, simbolică sau mai mult de atât?
Problema legată de importanţa pe care o mai avea Osama bin Laden în interiorul comunităţii teroriste la momentul morţii sale este o dilemă proaspătă a analiştilor de politică externă. Bergen nu face excepţie, pune în discuţie dacă moartea liderului al-Qaida a fost mai mult decât una simbolică, fără vreo importanţă reală în lupta care se duce cu terorismul.
"Există ceva adevăr în asta, dar de celaltă parte e faptul că al-Qaida era creaţia lui bin Laden şi că el a fost autorul principal al atacurilor de pe 11 septembrie 2001. Când noi recruţi veneau în al-Qaida, trebuiau să jure credinţă religioasă lui bin Laden, nu organizaţiei. (...) Bin Laden este unul dintre puţinii oameni ai ultimelor decenii care chiar a schimbat istoria lumii. Cu el dispărut din peisaj, nu mai e nimeni cu o statură şi carismă asemănătoare, capabil să devină lider şi îndrumător strategic al al-Qaida (...)", îşi încheie, optimist, Peter Bergen analiza.