Cățeii, alogenii și Lupul Șchiop. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 24 septembrie 2020, 03:16
Pare a fi o zi bună, meriţi o zi plăcută! Eşti în fază cu realitatea, reacţionezi corect şi la timp. Politica struţului las-o pentru mai târziu, cu toate că eşti tentat să o aplici astăzi!
24 septembrie
Cățeii, alogenii și Lupul Șchiop. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Pe 24 septembrie s-au născut F. Scott Fitzgerald, Jim Henson, Grigori Potemkin, Albrecht von Wallenstein, Aurel Giroveanu, Nicolae Licareţ, Corneliu Omescu.
În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Tecla, întocmai cu Apostolii şi Siluan Athonitul.
Tradiţional, Teclele, Teclele Berbecilor. Sărbători de toamnă foarte vechi, din neolitic, destinate „înfrăţirii cu lupii”. Definitiv, sărbători ale dacilor, probabil preluate de la agatârşi şi cabiri!
„Încep sărbătorile de toamnă consacrate lupilor” (Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 416.)
Prin alte părţi Teclele se numesc Filipi, de exemplu, în judeţul Prahova şi ţin trei zile. În aceste zile nu se mătură prin casă, nu se râşneşte, nu se macină, nu se coase, nu se spală, nu se umblă cu frigări, ţepoaie, furci, topoare sau alte unelte ascuţite. (Pamfile, SLR, 1997, pagina 177.)
Lupul Şchiop şi cu a lui haită de nouă Lupi de Foc (iniţial au fost şase, dar au furat lupoicele tăciuni aprinşi pe Lună Plină şi au zămislit încă trei Lupi de Foc, că s-a stricat tare poporul) ei bine, Filipii şi cu Lupul Şchiop se pregătesc să-i muşte de inimă pe cei care sunt pe lista lu' Sân Petru. (Speranţia)
Tradiţia orală, folclorul, spune că până prin secolul XIX exista la români, în unele sate, un „voievod al lupilor”. Desenele de epocă îl arată îmbrăcat în alb şi cu o căciulă arătoasă, specifică. Seamănă până la identificare cu un „tarabostes”, cu un nobil dac. "Bărbaţii tari", cei care se trăgeau din lupi. Numai voievodul lupilor ştia cuvintele, formula, care îi făcea pe lupi să asculte şi să nu mai atace animalele oamenilor. Pentru că lupii nu atacau pe daci şi pe urmaşii lor atâta timp cât erau din aceiaşi rasă, miroseau la fel ca strămoşii. Erau „fraţi”!
Pe 24 septembrie, la câteva zile de la echinocţiu, voievodul lupilor pleca singur, cu „daruri” pentru lupi. De obicei, o carcasă de berbec, de unde Teclele Berbecilor. Se întâlnea cu haita, oferea darul şi „vorbea” cu şeful haitei, cu lupul alfa. Niciodată voievodul nu a fost atacat de lupi şi niciodată haita nu a rupt legământul. Sigur, atacau lupii turme şi cirezi, dar nu din satul voievodului.