Pentru prima dată de la Revoluia Franceză încoace, în Catedrala Notre Dame din Paris nu s-a putut ține o slujbă de Crăciun. Mult mai grav este că acest simbol inestimabil al culturii și credinței franceze este în continuare în pericol. Potrivit rectorului Catedralei, Notre Dame este atât de fragilă încât șansele ca structura ei să poată fi salvată nu depășesc 50 la sută, întrucât schelele instalate înainte de incendiu amenință bolțile monumentului gotic.
Monseniorul Patrick Chauvet spune că lucrările de restaurare nu vor începe probabil înainte de 2021. „Astăzi nu este în afara oricărui pericol”, a declarat rectorului Catedralei pentru The Associated Press. „Catedrala va fi în afara oricărui pericol când vom scoate schelele rămase.” „Astăzi putem spune că este posibil să existe 50% șanse ca monumentul să fie salvat”. Probabilitatea este, însă,la fel de mare ca schela afectată de incendiu să provoace răbușirea cele trei bolți și să distrugă structura de rezistență.
Catedrala care datează din secolul al XII-lea era în renovare în momentul incendiului din aprilie, care i-a distrus acoperișul și i-a prăbușit turnul. Cum nu mai există acoperiș pentru a menține stabilitatea structurii masive de piatră, bolțile sunt sinurele care mențin monumentul în picioare. Din păcate, există aproximativ 50.000 de tuburi de schele care apasă asupra bolților. Unele dintre aceste au fost avariate, iar înlăturarea lor fără este una dintre cele mai dificile părți ale efortului de curățare.
„Trebuie să scoatem complet schela pentru a asigura siuranța clădirii, așa că probabil în 2021 vom începe probabil restaurarea catedralei”, a spus Chauvet. „După ce schela este îndepărtată, trebuie să evaluăm starea catedralei”.
Chauvet a estimat că va dura încă trei ani după aceea pentru a face suficient monumentul suficient de sigur pentru a permite oamenilor să intre din nou în catedrală, dar restaurarea completă va dura mult mai mult. Președintele Emmanuel Macron a spus că vrea să fie reconstruit până în 2024, când Parisul găzduiește Jocurile Olimpice, dar experții pun la îndoială faptul că aceast termen ar putea fi respectat. De altfel, focul a eliberat tone de praf de plumb toxic, iar autoritățile trebuie nu numai să curețe catedrala, dar și să evalueze efectele pe care plumbul le-ar putea avea asupra sănătății vizitatorilor și credincioșilor.