Câte găini poţi crește în curte și în ce condiții. Ai de respectat o serie de reguli pentru a nu fi amendat

Câte găini poţi crește în curte și în ce condiții. Ai de respectat o serie de reguli pentru a nu fi amendatSursa foto: Pixabay

Un caz iești din comun s-a petrecut în localitatea Oradea, județul Bihor, unde un gospodar care creștea în curte găini, a fost sancționat cu un „avertisment”, în baza unei hotărâri a Consiliului Local privind numărul maxim de păsări admis într-o gospodărie.

În urma unui control al poliției, deoarece a fost reclamat pentru că gospodarul creștea găini, într-un adăpost amenajat în fundul curţii imobilului, peste numărul maxim admis, „producând disconfort vecinilor”, acesta a fost sancționat.

Discuțiile legate de numărul păsărilor care pot fi crescute într-o curte au pornit după ce un cetăţean din Oradea a fost sancționat de Poliția Locală după ce s-a constat încălcarea dispozițiilor unei hotărâri a Consiliului Local privind numărul maxim de păsări admis într-o gospodărie.

Gospodarul avea 30 de găini atunci când a venit politia la control

Poliţia locală a constat că micul fermier creşte păsări într-un adăpost amenajat în fundul curţii, peste numărul maxim admis. Gospodarul, care avea în curtea sa peste 30 de găini, a contestat sancțiunea în instanţă, dar Judecătoria Oradea i-a respins acţiunea pentru că hotărârea de Consiliu Local în baza căruia a fost aplicată amenda precizează că „adăposturile pentru creșterea animalelor de fermă şi păsărilor în curțile persoanelor particulare (de cel mult 5 capete în total porcine, bovine, ovine, caprine, cabaline sau cel mult 10 alte animale / păsări) se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfort vecinilor”.

Orădeanul a contestat sancţiunea şi a câştigat în instanţă

Bărbatul a contestat sancțiunea, spunând că „nu se poate admite că printr-o simplă paranteză care cuprinde o enumerare, textul parantezei fiind lipsit de subiect și predicat, să se instituie la nivelul întregului oraș interdicția de a crește în curtea proprie 15 găini”, s-a apărat orădeanul.

„Nu se poate pune semnul egal între o proprietate de 6.000 de metri pătraţi aflată în cartier de case și zonă de livezi, cum este proprietatea mea, și o proprietate de 500 de metri pătraţi aflată în centrul orașului, unde o astfel de interdicție ar face sens”, a mai susţinut acesta.

După ce orădeanul a făcut apel la decizia judecătorilor, Tribunalul Bihor i-a dat câștig de cauză și a dispus anularea procesului-verbal de contravenție.

De asemenea, instanța de apel a stabilit că nu există o încălcare a dispozițiilor legale în această speță, întrucât „adăpostul de păsări aflat în curtea locuinței apelantului nu este amplasat la o distanță mai mică de 10 metri față de cea mai apropiată locuință învecinată, ci, dimpotrivă, la 32,45 metri de cel mai apropiat imobil”, relatează agrointel.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News