Revenirea economică în „V”, pe care Florin Cîțu o mediatizează, în ciuda opiniei experților și a antreprenorilor, rămâne speranța, goală de conținut, de care se mai agață mediul românesc de afaceri în apropierea unei crize economice crunte.
Dacă la ministerul Finanțelor Publice situația economică se vede roz, în țară lucrurile sunt mai nuanțate. Suceava pare a fi unul din județele cel mai grav lovite de criza economică, lucru demonstrat de statisticile oficiale. Fără sprijin guvernamental, sucevenii și-au pus speranța în Flutur, preledintele CJ, care, conform surselor locale, îi ignoră. „Pentru că scaunul său se clatină, nu-și permite să preseze guvernul PNL pentru soluții.” - a declarat Cătălina Vartic, contracandidata lui Flutur la președinția Consiliului Județean Suceava.
Statisticile pentru județul Suceava arată că va urma un 2021 dezastros. De la începutul pandemiei, 38 de companii au plecat din Suceava, fără a fi convinse de nimeni să rămână, cifra lor de afaceri cumulată reprezentând aproximativ 7 mil euro. Spre comparație, tot de la începutul pandemiei, în Suceava au venit 37 de firme, având o cifră cumulată de afaceri de doar 800.000 de euro. Cu alte cuvinte, în doar câteva luni, fără ca vreun factor decident să fie interesat, Suceava a pierdut amețitoarea sumă de 6.2 milioane de euro în materie de cifră de afaceri. Pe măsură ce antreprenorii suceveni se sufocă, pleacă sau își închid afacerile, establishment-ul politic local este prea ocupat cu alegerile pentru a ridica problema la Guvern, crede Cătălina Vartic.
„Antreprenorii vin tot timpul la noi cu probleme. Sunt speriați și au toate motivele să fie. În loc să fie ascultați și ajutați de Consiliul Județean, sunt ignorați. În Suceava, dacă nu ești un terț al cuiva important, legat de puterea politică actuală, n-ai nicio șansă reală să supraviețuiești economic” a mai declarat Cătălina Vartic.
Tot dânsa a atacat un alt subiect local incomod pentru politicienii consacrați. „Aici s-a perpetuat un blat politic ordinar între putere și opoziție. Domnul Flutur a reușit să cumpere liniștea tuturor partidelor de opoziție. Ca antreprenor, n-ai cui să mai ceri ajutor. Pentru că nimeni nu are puterea de a se opune acestui blat de proporții. Noi, la PER, suntem ultima redută. Suntem atacați și sabotați pentru că facem o opoziție normală și pentru că vrem să sufocăm mafia lemnului. Dar rezistăm și suntem sprijiniți de antreprenorii din județ și de oamenii care vor o schimbare pentru că suntem, la ora asta, singura alternativă.”
Antreprenorii suceveni care pleacă sau dau faliment, lasă în urmă șomaj și un gol consistent în materie de sume virate spre taxele locale. Nu există niciun plan de retenție a acestor operatori și cu atât mai puțin o strategie de redresare credibilă. Oamenii se bazează pe vocea noastră, a celor necumpărați, care avem curajul de a ridica adevăratele probleme. Ne bazăm pe ei la urne, altă alternativă a schimbării nu există!” a mai spus Cătălina Vartic, candidat la președinția CJ Suceava din partea PER.