Jurnalistul Cătălin Tolontan a anunțat că va fi audiat la DNA, în dosarul în care este acuzat de primarul Sectorului 4 din București, Daniel Băluță, de șantaj. „Nicio zi fără o plângere a primarului Băluţă contra presei", s-a exprimat jurnalistul.
Cătălin Tolontan este chemat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat în dosarul înaintate de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Edilul susține că, prin publicarea unor articole de presă, jurnalistul Tolontan i-a afectat și imaginea publică, dar și viața privată. Audiat va fi și un alt coleg al lui Tolontan, Mihai Toma.
Tolontan, audiat de DNA
„Nicio zi fără o plângere a primarului Băluţă contra presei: miercuri, Tolontan e la tribunal, joi merge ca martor la DNA.
Azi, Judecătoria Sectorului 2 judecă cererea de ordonanţă preşedinţială prin care Daniel Băluţă a solicitat să nu se mai scrie despre el. Iar joi, de la ora 10,00, ziariştii de investigaţie Cătălin Tolontan şi Mihai Toma, de la ‘Libertatea’, au fost chemaţi ca martori la DNA în dosarul în care Daniel Băluţă se consideră atacat pe nedrept de presă.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a reclamat trustul Ringier, «Libertatea» şi pe ziariştii redacţiei la: DIICOT, DNA, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Judecătoria Sectorului 2 – două procese civile; Judecătoria Sectorului 2 – cererea de ordonanţă preşedinţială de urgenţă. Fiecare dintre aceste instituţii analizează plângerile primarului.
La plângerea penală a primarului împotriva ziariştilor, DNA a declinat cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4, care a declinat-o mai departe la DIICOT”, a scris Cătălin Tolontan pe Facebook.
DIICOT a clasat o parte dintre acuzațiile lui Băluță
Procurorii DIICOT au clasat, pe 10 iunie, plângerea înaintată de Băluță împotriva jurnalistului Cătălin Tolontan pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Acuzația privind infracțiunea de șantaj a fost transmisă către Parchetul de lângă Judecătoria Sectorului 4, care a declinat dosarul la DNA.
„Menţionăm faptul că, având în vedere că, potrivit dispoziţiile art.11 alin.1 pct.1 din OUG nr.78/2016, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracţiunii de şantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracţiune a fost comisă şi a intrat în scopul unui grup infracţional organizat. Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenţa unui grup infracţional organizat, s-a constatat că nu mai este incident niciun alt criteriu de competenţă materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competenţa DIICOT, ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale”, a precizat DIICOT.
Daniel Băluță: „Sunt abuzat și șantajat”
În spațiul public au fost dezvăluite fragmente din cele două plângeri penale, în care se arată textele adresate de către edilul Daniel Băluță la DIICOT și DNA împotriva lui Cătălin Tolontan și a altor jurnaliști, printre care și Mihai Toma. Primarul susține că i-a fost afectată atât imaginea, cât și viața privată. Edilul îi acuză pe aceștia de ”constituirea unui grup infracțional organizat și șantaj”.
În urma acțiunilor acestora, atât imaginea, cât și viața privată i-ar fi fost afectate. Primarul Sectorului 4 din București acuză încă din anul 2017 că a fost amenințat atât el, cât și familia sa în repetate rânduri, de către ”diverse persoane, grupuri și structuri mafiote, prin acțiuni de șantaj și amenințare”. Edilul susține că a fost și defăimat în presă.
Împotriva sa au fost deschise ”dosare la comandă” și au fost redactate articole ”care i-au prejudiciat imaginea publică”, potrivit textelor celor două plângeri.
„Cătălin Tolontan este autorul moral al articolului publicat de Mihai Toma (pe Libertatea – n.r.). În mod evident, scopul mediat al sus-numiților a fost acela de a obține avantaje materiale injuste pentru societățile excluse din procedura de licitație, existând suspiciuni rezonabile că aceștia au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea. (...)
Un rol important în afectarea vieții și imaginii subsemnatului l-a avut și îl are presa, prin articolele comandate, de-a lungul anilor, și îndeosebi în ultimul an, viața și imaginea subsemnatului, a familiei mele, au fost grav afectate, editori, reporteri, redactori, au procedat la publicarea unor articole acuzatoare, defăimătoare, în presa scrisă, online, pe rețelele de socializare, ce mă vizează în mod direct. (...)
Prin intermediul presei, sunt judecat, abuzat, șantajat, etichetat, defăimat, denigrat și înfierat, condamnat și supus oprobiului public, indiferent de acțiunile întreprinse în calitate de edil al Sectorului 4, fiind etichetat drept: «hoț /mincinos / interlop» sau sunt asociat cu diverse persoane/imaginea mea asociată în locuri și/sau alături de anumite persoane, deși aceste asocieri nu au loc”, acuză Daniel Băluță.