În data de 25 martie 2023, patru agenți de poliție din cadrul Secției 17 au utilizat în mod nejustificat violența fizică, au aplicat acte de tortură, au adus umilințe și au cauzat răni unor persoane. Ulterior, pentru a-și ascunde abuzul comis, au emis amenzi împotriva victimelor.
Pentru polițiștii de la Secția 17 s-au formulat mai multe plângeri penale pentru tortură și purtare abuzivă, iar una dintre ele a fost îndreptată chiar spre ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Polițiștii de la Secția 17, acuzați de tortură și purtare abuzivă
Costel Turcan și soția sa, Daniela Turcan, locuitori ai Bucureștiului, au fost agresați în fața propriului lor domiciliu de către patru polițiști: Marius Pereteanu, Andrei Dima, Ovidiu Mihai și Razvan Baraitaru.
Marius Pereteanu a fost implicat în echipa de intervenție care a utilizat forța excesivă împotriva tânărului Eduard Giosu, conducând la decesul acestuia în spital. Tânărul a fost ținut în cătușe, cu capul rănit, într-o baltă de sânge timp de aproximativ jumătate de oră, fără a i se acorda nicio asistență medicală.
Soții Turcan i-a adresat în septembrie un memoriu ministrului de Interne Cătălin Predoiu.
„Personal domnului ministru de Interne, Catalin Marian Predoiu, respectiv Cabinetul Ministrului (nu secretariatul general)”, memoriu inregistrat sub nr. MAI nr. 58873/11.09.2023.
Într-un memoriu, care a fost anexat la plângerea penală inițială formulată de soții Turcan împotriva polițiștilor de la Secția 17, s-a subliniat faptul că o altă sesizare fusese deja trimisă la adresa ministrului la data de 22 august 2023. Însă, nu a primit niciun răspuns.
Cu toate acestea, cel mai important aspect al comunicării către ministrul de resort a fost avertismentul cu privire la folosirea metodelor brutale de către polițiștii sub comanda comisarului Lazar Vlad Ioan. Împreună cu observația că aceste metode ar putea duce la decesul oamenilor.
La mai puțin de o lună de la transmiterea celui de-al doilea memoriu către ministrul Predoiu, polițiștii Secției 17 continuă să folosească fără discernământ funcția pe care o au. Folosesc în continuare bastoanele, spray-urile lacrimogene și recurg la violențe fizice asupra persoanelor încătușate, punându-le viața în pericol. Tânărul Eduard Giosu a decedat în urma unei intervenții a polițiștilor de la Secția 17.
Înregistrări video cu intervenția polițiștilor
Soții Turcan au prezentat înregistrări video care evident au arătat intervenția polițiștilor de la Secția 17 ca fiind abuzivă. Ei au făcut acuzații că au fost supuși violenței și reținuți cu cătușele, într-un mod degradant, în curtea secției de poliție. Au fost transportați acolo împotriva voinței lor, ținuți în frig și sub ochii martorilor.
„În acest caz, agenții de poliție, fiind chemați pentru o persoană care făcea galagie, deoarece s-au certat cu aceasta, dar nu au reușit să o prindă, au încătușat o gospodină bolnavă / în vârstă și în pijamale, fiind trasă astfel din curte (n.n. - Daniela Turcan) și oamenii în vârstă ce erau spectatori (n.n. - Costel Turcan), după care ne-au legat de pomi și bănci ca pe câini, în curtea secției, unde am înghețat de frig mult timp (fiind luați aproape dezbrăcați și desculți), și supuși astfel unei umilințe publice înfiorătoare, curtea fiind cu intrare liberă, unde ne-au găsit astfel copiii și rudele, după care agenții au spus să ne cărăm, că au terminat cu noi și cu scrisul la procesele-verbale. În timpul acțiunii, s-a dat cu spray direct în ochi de la câțiva centimetri, iar la imobilizare, pentru punerea cătușelor, fără a exista nici cea mai mică tentativă de opunere, am fost loviți, trântiți cu capul de asfalt, pus genunchiul pe gât, cu toate că astfel de proceduri au dus la moartea mai multor persoane, cazuri notorii atât în străinătate, cât și la noi în țară”.
Fragmente din plângerea penală inițiată
„La acest moment, cu toate că nu am schițat niciun gest, au intervenit și ceilalți trei agenți de poliție, care m-au ținut trântit pe asfalt, m-au legat cu cătușele la spate, iar unul dintre aceștia, în mod expres, mi-a ținut genunchiul pe gâtul meu pe toată durata procedurii, moment în care am țipat de durere, fără să opun rezistență.
În același timp, soția mea, fiind strigată de mama mea, a vrut să iasă afară din curte să vadă ce se întâmplă, însă nu a mai apucat să iasă afară, deoarece din poartă a fost preluată și încătușată și ea, fapt ce m-a îngrozit și m-a speriat, apoi a fost trasă de un agent de poliție, în pijama și în papuci de casă, fără ciorapi, și urcată în mașina de poliție pentru a merge la secție.
Odată ajuns la sediul Secției 17 de Poliție, am fost legat cu cătușele de o bancă în curtea publică, unde m-au ținut câteva ore. Pe toată durata rămânerii la Secția de Poliție, agenții de poliție m-au ținut legat de o bancă cu cătușele, ca pe un câine, fiind expus publicului ore întregi, văzut de toți cei care intrau sau ieșeau, oamenii se uitau la mine și râdeau.
În această stare de umilință m-au găsit și fiicele mele, în timp ce agenții de poliție erau prezenți și zâmbeau între ei, în timp ce stăteau la o masă, în aceeași curte a secției, și scriau”, se arată într-un fragment din plângerea penală, potrivit luju.ro.