Operatorii economici care comercializează către populaţie pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii, prevede un Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care intră în vigoare astăzi.
Astfel, ei trebuie să afişeze aceste informaţii la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu menţiunea "produs/din produs decongelat”.
Operatorii economici care nu vor respecta prevederile acestui Ordin vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, sancţiunile putând include şi suspendarea activităţii în cazul în care aceştia se opun total afişării acestor informaţii.
Toate marile magazine se vor conforma ordinului ANPC privind afişarea informaţiilor referitoare la produsele congelate şi vor testa, până luni, care va fi reacţia cumpărătorilor, a declarat, astăzi, pentru Agerpres, Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRC).
"Toate marile magazine vor afişa aceste informaţii, întrucât este vorba despre o obligaţie. Totodată, a vinde pâine care provine din aluat congelat nu este o crimă. Şi restaurantele folosesc carne congelată în meniurile lor, spre exemplu", a spus Căpăţână.
Întrebat dacă marii retaileri consideră că afişarea acestor informaţii le va afecta vânzările, el a menţionat că, în următoarele zile, asociaţia pe care o reprezintă va testa reacţia pieţei.
"Până luni vom vedea care va fi impactul şi cum reacţionează piaţa şi vom reveni cu aceste date", a completat vicepreşedintele AMRC.
Elena Tatomir, director general al Direcţiei Generale Politici Agricole şi Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a declarat, astăzi, că producătorii români de pâine trebuie să vină pe piaţă cu sortimente deosebite, pentru ca românii să nu mai cumpere produse de panificaţie congelate, aduse din import.
Ea a răspuns astfel unei întrebări privind prezenţa masivă în magazine a produselor de panificaţie congelate.
"Am discutat acest subiect cu colegii din morărit şi panificaţie. Avem foarte multe supermarketuri şi probabil piaţa doreşte să consume astfel de produse. Cei care lucrează în acest sector ar trebui să se concentreze ca aceste produse să fie oferite de producţia internă şi să nu mai vină din import. Mai ales că avem producţii foarte bune în domeniul cerealelor şi industria de morărit şi panificaţie ar trebui să se concentreze şi să-şi pună întrebări legate de acest segment", a spus Tatomir, în cadrul conferinţei "Agro-Business pe profit".
La rândul său, Daniel Constantin, membru în Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor şi fost ministru al Agriculturii, a arătat că, până acum, fermierii români din acest domeniu nu s-au preocupat să producă valoare adăugată, mulţumindu-se să găsească cumpărători pentru grâu.
"Motivul (pentru care există cantităţi mari de pâine congelată pe piaţă - n.r.) este simplu: exportăm prea multă materie primă. Şi fermierii sunt de înţeles aici. Au fost ani de zile în care nu au câştigat nimic, nu au fost pe profit. După anul 2007, au fost tentaţi să obţină venituri imediate, din vânzarea directă, acesta a fost businessul pe care l-au creat. Dar acum, după paşii făcuţi pe zona de dezvoltare şi de creştere a producţiei, încep să se gândească la o valoare adăugată mai mare, la un câştig mai mare", a spus Constantin, prezent la acelaşi eveniment.
În luna mai, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, declara că în România intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, ceea ce înseamnă o cantitate de 875.000 de tone pe an.
"25 de tiruri cu pâine congelată intră în fiecare zi în România, adică 875.000 de tone pe an. Deci, orice pâine proaspătă din aceste magazine este de fapt pâine congelată adusă din import", a spus Săpunaru, în cadrul unei conferinţe.