BEREA CU LĂMÂIE, noua regină a teraselor. Cât ZAHĂR înghiţiţi cu fiecare sticlă pe care o beţi? VEŢI FI ŞOCAŢI

Unele beri dulci au până la 6% zahăr. La 4-5 beri băute pe seară, aportul de glucide este enorm, ducând la obezitate şi diabet. Consumul acestor sortimente "răcoritoare" a crescut exponenţial vara aceasta, faţă de anul trecut. E o modă, dar citiţi etichetele cu mare atenţie.

Consumul de bere slab alcoolizată s-a dublat în România faţă de anul trecut. Până vara aceasta, bărbaţii evitau să stea pe terasă cu o bere cu lămâie în faţă, aceasta fiind considerată o băutură exclusiv pentru femei. Acum însă nimeni nu se mai formalizează. "E un trend clar, e o migraţie a gusturilor, se beau tot mai multe beri dulci sau acrişoare", spune Constantin Bratu, preşedintele Asociaţiei Berarilor din România. Consumul de bere cu lămâie s-a dublat vara aceasta

Până în urmă cu trei ani, berea cu lămâie era aproape inexistentă pe piaţa românească. În ultimii doi ani, femeile au început să o consume timid, ducând aceste sortimente la o cotă de piaţă de 2%, iar vara aceasta estimările producătorilor remarcă o creştere de până la 7% din totalul pieţei. Reprezentanţii Asociaţiei Berarii României susţin că acest consum e semnificativ, că este în creştere şi că urmează tendinţa europeană de a bea limonadă slab alcoolizată cu bere. "Toţi producătorii de bere au în portofoliu cel puţin o bere de acest gen. Este o tendinţă europeană, care provine din Belgia, ţară unde există cele mai multe beri speciale. În România berile speciale au intrat acum trei ani", a declarat Constantin Bratu. Acesta mai explică faptul că între consumatorii de bere autohtoni "există persoane care au migrat ca şi gusturi, iar acum simt nevoia să consume beri care au alt gust, respective dulci sau acrişoare". Odată cu valul de caniculă, vânzările berilor speciale au crescut. " În loc de limonadă, ca să se răcorească, mulţi preferă o astfel de bere cu lămâie", spune Steluţa Tudor, managerul unui local timişorean. Berile dulci conţin, în general, 1,9% alcool, fiind de 2-3 ori mai slabe decât sortimentele pils. Secretul e altul. Mult zahăr în "berile cu lămâie"

Ceea ce nu lipseşte din nicio bere cu arome sunt E-urile, dintre care cel mai periculos este considerat E104, un colorant artificial. Dar cea mai mare capcană o reprezintă conţinutul de zahăr şi pe care mulţi consumatori obişnuiţi de bere nu îl conştientizează atunci când înlocuiesc băutura clasică cu varianta "răcoritoare". Există "beri cu lămâie" care ajung la 6% conţinut de zahăr, ceea ce înseamnă 30 g la o sticlă de 500 ml, ceea ce este enorm. Dacă te răcoreşti cu 4-5 beri dulci pe seară, înseamnă un aport de 120-150 g de zahăr, ceea ce duce automat, pe termen lung, la obezitate şi diabet.

Iată câteva exemple culese de pe etichetele "berilor cu lămâie" vândute în România: Beck's Green Lemon conţine jumătate bere şi jumătate citronadă chimică (cu sirop de glucoză şi fructoză de grâu, zahăr, acid citric, aromă naturală şi colorant natural din lămâie). Redd's este o bere blondă cu 6% zahăr, suc de lămâie 4,5%, aromă naturală de lămâie. Tuborg Tropical este o ciudăţenie: citind ambalajul, vedem că este o bere cu suc de lime şi fructul pasiunii. În realitate, pe etichetă aflăm că este o "specialitate cu suc şi aromă naturală de fructul pasiunii şi lime" care conţine, pe lângă berea cu porumb, zahăr, 2,8% suc concentrat de fructe (mere, lămâi, ananas, fructul pasiunii 0,4%, lime 0,1%) arome naturale, acid ascorbic, iar colorantul este un concentrat de şofrănaş. Bergenbier Fresh este un amestec de bere (50%) şi băutură răcoritoare din suc de lămâie plus un E periculos. Cu menţiunea că sucul concentrat de lămâie este prezent în proporţie de 0,32%, iar în rest avem sirop de zahăr, extract concentrat de portocală, suc concentrat de portocală, stabilizatori - pectină şi gumă de carroba, antioxidant - acid ascorbic, aromă naturală, colorant galben de chinolină). Dr. Gheorghe Mencinicopschi explică: "E 104 este un colorant artificial, sub formă de sare de sodiu. Nu numai că este un cărăuş ascuns de sare în organism, dar, în plus,  poate provoca atacuri de astm, dermatite sau ADHD persoanelor sensibile la substanţă". Specialistul mai atrage atenţia că berile speciale sunt pline de zahăr ascuns. 89 litri de bere bea anual un român (locul 7 în Europa), pe aceeaşi poziţie cu Irlanda