La nouă ani după ce au cumpărat de la Dinu Patriciu 75% din grupul Rompetrol, grupul petrolier de stat kazah KazMunaiGaz a decis să facă un pas înapoi şi să îi lase în faţă pe chinezi. Astfel, vinerea trecută, a semnat documentele pentru transferul către China Energy Company Limited (CEFC) a unui pachet de 51% din acţiunile KazMunaiGaz International (denumirea dată în 2014 fostului Rompetrol Group).
La momentul achiziţiei a 75% din grup, în august 2007, grupul kazah i-a plătit lui Patriciu suma de 1,6 miliarde de dolari, afacerea - construită în jurul rafinăriei româneşti Petromidia - fiind evaluată la 2 miliarde de dolari. La cât a fost evaluat acum grupul, din care chinezii au cumpărat deja, anul trecut, compania Dyneff, care opera benzinării în Franţa şi Spania?
Potrivit informaţiilor EVZ, CEFC China s-a înţeles să plătească companiei petroliere de stat KMG suma de 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din KMG International (KMGI). În urma tranzacţiei, cele două părţi îşi vor integra resursele pentru explorarea comună a pieţelor de gaze şi petrol internaţionale.
Tranzacţia urmează să primească acordul autorităţilor europene şi chineze, data estimată pentru finalizarea ei fiind octombrie 2016, anunţă KMG
Chinezii mai promit investiţii în sectorul energetic prin KMGI şi, printr-un fond de investiţii şi dezvoltare nou, vor achiziţiona mai multe benzinării la nivel global. În următorii 5 ani, cel puţin 3 miliarde de dolari vor fi investiţi în diferite proiecte.
Cum activele principale ale KMGI sunt în România, CEFC îşi va majora investiţiile în primul rând aici, susţin reprezentanţii companiei.
KMGI va continua să primească suportul guvernului kazah şi al grupului de stat KMG, care a promis să furnizeze cel puţin 125 milioane de tone de ţiţei către KMGI în 15 ani după achiziţie.
Ce au cumpărat chinezii
Fostul Rompetrol Group NV, în prezent KMGI, are peste 7.000 de angajaţi şi operaţiuni în 11 pieţe din Europa şi Asia Centrală, fiind activ în principal în trading, rafinare și petrochimie, retail și marketing, cu operațiuni adiacente în explorare și producție, precum și alte servicii pentru industria de petrol.
Compania deține cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre - Petromidia - care are o capacitate de prelucrare de peste 5 milioane de tone anual.
Grupul deține, de asemenea, Vega, o rafinărie de 110 ani, care a evoluat de la o unitate clasică de rafinare a petrolului într-un producător și furnizor de produse speciale, obținute din produse semifinite realizate la Petromidia.
Poziția strategică a rafinăriei Petromidia în Portul Constanța permite livrarea rapidă a țițeiului și produselor petroliere pe cale maritimă către filialele KMG International din Moldova, Georgia, Bulgaria, precum și către alți parteneri tradiționali din regiunea Mării Negre.
De asemenea, Grupul efectuează operațiuni comerciale majore (trading) cu petrol și produse petroliere în regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane prin KazMunayGas Trading AG, subsidiara sa situată în Elveția.
KMG International deține peste 1.000 de puncte de distribuție în țări europene (România, Moldova, Bulgaria și Georgia), care operează sub brandul Rompetrol. În România este al doilea operator pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, după OMV Petrom.
KMG International este deținut integral de KazMunayGas când compania națională kazahă a cumpărat 75% în 2007 și 25% în 2009.