Persoanele născute într-o perioadă de calm a activităţii solare ar putea trăi mai mult decât cele care au venit pe lume într-un interval de mai mare activitate a astrului zilei, susţine un studiu elaborat de cercetători norvegieni publicat miercuri în revista ”Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences”.
Acesta este primul studiu care scoate în evidenţă importanţa radiaţiei ultraviolete (UV) asupra organismului uman în primele sale zile de existenţă. Razele UV constituie un factor de stres care poate afecta supravieţuirea şi fertilitatea, probabil, prin daunele produse celulelor şi ADN-ului, au afirmat autorii cercetării ştiinţifice.
Colectivul de specialişti de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie a ajuns la această concluzie după ce a coroborat date demografice referitoare la 8.600 de persoane născute între 1676 şi 1878 cu informaţii legate de activitatea Soarelui din respectivul interval de timp.
Speranţa de viaţă a celor născuţi în perioadele de maximă activitate solară, cum ar fi furtunile geomagnetice, este, în medie, cu 5,2 ani mai mică decât a celor care au văzut lumina zilei atunci când Soarele era mai calm. Efectul este mai puternic la femei decât la bărbaţi, afirmă studiul norvegian.
O altă constatare a fost aceea că activitatea solară intensă din momentul naşterii a fost legată şi de o 'reducere semnificativă' a fertilităţii la femei. Fenomenul a fost observat doar în cazul femeilor cu o situaţie materială mai dificilă, nu şi la cele din familii prospere. Explicaţia ar consta în aceea că acestea din urmă s-au putut proteja mai bine în perioada sarcinii de efectele negative ale activităţii solare, petrecând mai puţin timp în soare şi având o alimentaţie mai sănătoasă, notează Agerpres.ro.