Cât va dura lockdown-ul din stațiunea preferată de mii de români

„Mini lockdown"-ul instituit sâmbăta trecută în insula Mykonos nu va fi prelungit.

Conform unor informaţii, autorităţile elene nu vor extinde cadrul restricţiilor ce sunt în vigoare până în dimineaţa zilei de luni, 26 iulie, ora 6:00. Reamintim că măsurile restrictive în vigoare în prezent prevăd: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii de la ora 01.00 până la 06.00 dimineaţa, în afară de cazul în care deplasarea se datorează unor motive profesionale sau medicale grave, şi interzicerea difuzării muzicii în localuri pe toată durata zilei şi a nopţii.

Atât în Mykonos, cât şi pe întreg teritoriul Greciei, este interzisă organizarea oricărui fel de evenimente în schimbul oricărei contraprestaţii, cu prezența fizică a unei mulțimi de peste 20 de persoane într-un spaţiu privat, neprofesional (cu referire la petrecerile private organizate în vilele de lux de pe insulă la care participau până acum chiar şi sute de persoane n.trad.).

Ce se schimbă în protocolul de carantină din insule

Guvernul grec caută o soluție la problema majoră a hotelurilor de carantină pentru turişti, deoarece planificarea inițială trebuie actualizată pentru a face faţă creşterii numărului de cazuri. Conform informațiilor, soluția ar fi folosirea navelor care până acum primeau cazurile depistate pe mare, astfel încât aceste nave să accepte şi cazuri depistate pe insule pentru a le transporta la Atena, astfel încât să fie descongestionate structurile de cazare din insule care nu sunt suficiente în condiţiile creşterii numărului de persoane ce trebuie carantinate.

Planificarea inițială prevedea 30 de hoteluri de carantină la nivel național, dar până ieri numărul lor crescuseră deja la 47, pentru a face faţă situațiilor de urgență generate de răspândirea rapidă a mutației „Delta”, predominată mai ales în Creta, dar care este de așteptat să devină predominantă şi în restul Greciei.

Guvernul grec își propune să prevină alte cazuri de tip „Mykonos” (unde cazurile active au crescut cu 300% în ultimele zile n.trad.). Asta înseamnă, practic, că instituirea unor noi lockdown-uri locale nu face parte din plan, dar că se va pune accent pe respectarea măsurilor de protecţie care ar împiedica izbucnirea unui alt focar, mai ales având în vedere că se intră în etapa cea mai aglomerată, deci şi cea mai critică a sezonului turistic. Însă, după cum a afirmat purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Atena, Aristotelia Peloni, există deja anumite zone care sunt deosebit de îngrijorătoare. Paros, Santorini, Ios, Rethymno și Chania sunt pe punctul de a intra în „zona roșie” și sunt necesare măsuri severe pentru a evita agravarea situaţiei.

Sursa