Cât timp vom mai avea gaze naturale ieftine

Autorităţile sunt presate de marile companii şi de finanţatorii externi să nu mai controleze preţurile. În plus, în scurt timp vom putea face şi exporturi.

Românii plătesc în prezent cele mai ieftine gaze naturale din Uniunea Europeană, însă lucrururile nu vor mai fi aşa pentru mult timp. Companiile de pe piaţa locală fac presiuni tot mai mari pentru scumpirea gazelor. În plus, şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut autorităţilor să nu mai controleze preţul gazelor.

Gazele naturale din producţia internă ne asigură în medie 75% din consum. De asemenea, statul încă ţine în frâu preţurile la care cei doi producători interni - Romgaz şi Petrom - vând gazele. În prezent, acestea costă 165 dolari pe mia de metri cubi, în timp ce importurile au ajuns la 400 de dolari. Dat fiind că ultima scumpire a avut loc în iulie 2008, marii furnizori cer insistent majorarea tarifelor la consumatori, deoarece vând în pierdere. "Diferenţa dintre costul real al moleculei de gaz şi preţul de vânzare este astăzi de peste 25%, generând distorsiuni masive pe piaţa gazelor", ne-au declarat reprezentanţii GDF SUEZ Energy România.

În prezent, populaţia plăteşte cel mai ieftin gaz din UE, potrivit Comisiei Europene. Raportat însă la puterea de cumpărare, preţul este la nivel mediu. La industrie, ocupăm penultimul loc.

Din 2014 vom putea exporta

De asemenea, presiuni vin şi din partea Petrom, cumpărată în 2004 de grupul austriac OMV, care vrea să vândă gazele produse la preţul de piaţă. Deocamdată însă, în România nu se poate vorbi despre o piaţă a gazelor naturale, în lipsa competiţiei. La capitolul importuri depindem încă de Rusia.

Din iulie 2010, putem importa gaze şi din vestul Europei, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), însă cantităţile aduse sunt nesemnificative. Marile companii străine nu se înghesuie să vândă gaz în România, din cauză că preţurile locale nu sunt atractive.

În acest moment, conducta nu permite decât importurile, însă o reglementare nouă a Comisiei Europene impune ca, până în 2014, toate conductele de interconectare dintre statele membre să permită transportul gazelor în ambele sensuri, pentru ca statele să se ajute între ele în caz de criză. Aşadar, Petrom nu va mai putea fi împiedicat să exporte. Potrivit unor surse din Ministerul Economiei, până în 2014, însă, există toate şansele ca preţul să fie liberalizat, aşa cum ne-am angajat încă de la negocierile de aderare la UE.

Pe de altă parte, pe piaţă a fost relansat subiectul unei posibile privatizări a companiei de stat Romgaz, în contextul negocierilor cu FMI pentru un nou acord.

Se vrea vânzarea Romgaz?

Potrivit informaţiilor apărute în presa centrală, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent, într-o întâlnire cu bancherii, că privatizarea Romgaz va fi greu de asumat politic, în contextul dezbaterii publice privind scumpirea benzinei, după privatizarea Petrom. Deocamdată, Ministerul Economiei a anunţat doar intenţia de a vinde pe Bursă 15% din acţiunile companiei.

Pe de altă parte, s-a pus problema dacă e normal ca gazele din producţia internă să fie vândute ieftin, pentru a subvenţiona economia. "Gazul e o resursă valoroasă, care se termină şi dacă o vinzi la jumătate de preţ, sunt unii care câştigă, dar per total, ai pierdere", ne-a declarat analistul Aurelian Dochia. El nu crede că preţurile la gaze vor "exploda" prea curând, mai ales că se apropie şi alegerile din 2012.

"Diferenţa dintre costul real al gazului şi preţul de vânzare este de peste 25%, generând distorsiuni masive pe piaţa gazelor.", GDF SUEZ, proprietarul fostei Distrigaz Sud