Dobânzile oferite de bănci pentru depozitele în lei la termen pe 6 sau 12 luni sunt în prezent cele mai mari de pe piaţa bancară. Anul trecut economiile pe 1-3 luni erau cele mai profitabile.
Deponenţii au de câştigat cel puţin un punct procentual dacă păstrează economiile în bancă o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an şi nu aleg un depozit pe maximum trei luni, aşa cum sunt obişnuiţi.
În ultimul timp, băncile oferă dobânzi mai mari la depozitele cu scadenţe mai mari. Trei din cele mai mari bănci aplică această strategie. Banca Transilvania, care în 2010 oferea cele mai mari dobânzi la lei pentru depozitul pe 111 zile, plăteşte cel mai mult acum, respectiv 7,5% pe an, pentru economiile la termen pe 12 luni în lei. Aceeaşi situaţie este valabilă la Banca Comercială Română (care are însă o promoţie şi la economiile pe trei luni) şi BRD SocGen.
Cum vor evolua dobânzile depozitelor
Cele mai mari dobânzi la depozitele în lei urcă până la 8% pe an. Băncile ar putea fi obligate să păstreze câştigurile pentru economii la nivelurile actuale cel puţin câteva luni de acum încolo, datorită perspectivelor inflaţioniste.
"La nivelul pieţei se estimează că banca centrală nu neapărat că va creşte dobânda-cheie (care influenţează dobânzile depozitelor), dar cel puţin nu o va scădea în perioada următoare, din cauza inflaţiei. Piaţa estimează o creştere a preţurilor până la 5% la finele anului (faţă de ţinta BNR de 3% plus minus un punct procentual)", a spus pentru EVZ Adrian Mitroi, secretarul asociaţiei analiştilor financiari CFA România.
Băncile stimulează economiile pe termen lung, pentru a le folosi la finanţări pe perioade mai îndelungate. Pe piaţa interbancară există puţine fonduri pe termen mediu, de 3-6 luni, şi băncile încearcă să suplinească această lipsă din economiile deponenţilor, spune Mitroi.
Cum alegi depozitul potrivit
Românii îşi menţin dobânzile în bănci în medie trei luni, potrivit Oanei Petrescu, vicepreşedinte responsabil de divizia de retail al BCR. "În ultimul timp am văzut că această maturitate a început să se mute spre şase luni", a spus aceasta.
Depozitele pe termen lung nu sunt recomandabile însă tuturor. "De regulă, românii economisesc în lei pentru consum şi în euro pentru viitoare investiţii", explică Adrian Mitroi.
Cei care economisesc pentru consum pot alege un depozit pe termen scurt reînnoibil la scadenţă. Au astfel acces la fonduri şi un oarecare câştig pentru economii. Cei care aleg un depozit pe termen lung şi îl desfiinţează înainte de scadenţă pentru că apare o nevoie urgentă de bani, au de regulă de suportat o dobândă penalizatoare care scade cu mult suma economisită.
COMISIOANE
Costuri mai mici
Costurile depozitelor sunt comisioanele de înfiinţare, de administrare şi de retragere numerar, precum şi impozitul de 16% perceput pe câştigul din dobândă. Multe bănci au anulat însă unele costuri, ceea ce permite maximizarea câştigului. Banca Transilvania nu percepe comision de retragere numerar, iar Alpha Bank nu percepe comision de constituire. La sfârşitul lui ianuarie, depozitele rezidenţilor înregistraseră o creştere nominală anuală de 6,1%, până la 174,3 miliarde lei. Depozitele în lei ale gospodăriilor crescuseră cu 8,2%.
CLASAMENT
Top 10 dobânzi la depozitele în lei pe un an