Cât te costă schiatul pe cele mai bune pârtii din Carpaţi

Cât te costă schiatul pe cele mai bune pârtii din Carpaţi

Zăpadă din belşug se găseşte pe toate pârtiile din ţară. În aceste condiţii, iubitorii sporturilor de iarnă au toate motivele să dea năvală în staţiunile montane.

Amatorii de sporturi de iarnă au la dispoziţie pârtii în 17 judeţe din ţară. În total, peste 116 kilometri. Dacă vrei să eviţi Valea Prahovei, există variante din belşug.

Pe domeniul Şureanu din judeţul Alba, zăpada naturală rezistă cinci luni pe cei şapte kilometri de pârtii. Drumul prost şi destul de lung face în aşa fel încât pe pârtii să nu se aventureze decât pasionaţii de schi şi snowboard din judeţele învecinate. O variantă de a ajunge aici iarna este prin oraşul Sebeş, situat la circa 60 de kilometri distanţă. Deşi drumul e prost, priveliştea văii Se­be­şului te mai face să uiţi de gropi. Un abonament pe o zi ajunge la 85 de lei.

Pe pârtiile din staţiunea Rânca, situată în judeţul Gorj, la poalele muntelui Parâng, zăpada depăşeşte 120 de centimetri. La Rânca ajungi fie dinspre Târgu Jiu pe DN 67 şi apoi pe DN67C, fie dinspre Râmnicu Vâlcea, prin Horezu, pe DN67 şi apoi DN67C. Să închiriezi o cameră te costă 130-150 de lei pe noapte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pârtii bune se găsesc şi la Păltiniş, în judeţul Sibiu, printre care şi imensa Onceşti-Păltiniş, de cinci kilometri.

Stratul de zăpadă depăşeşte 120 de centimetri. Cazarea te costă de la 60 de lei de persoană pe noapte. Schi departe de Capitală În Moldova şi Bucovina, pârtii bune se află la Gura Humorului şi Vatra Dornei. Stratul de zăpadă depăşeşte o jumătate de metru. Din Bucureşti faci circa şapte-nouă ore cu maşina. Pasionaţii de sporturi de iarnă ar trebui să facă o excursie şi până la Borşa, în Maramureş. Cazarea într-o cameră dublă costă circa 40-50 de lei de persoană la o pensiune de două margarete.

Kilometri buni de pârtii se găsesc şi la "polul frigului din Romania", în Harghita Băi. În staţiune se poate ajunge fie cu maşina din Miercurea-Ciuc (22 km) urmând DN13A ce duce la Odorheiul Secuiesc sau cu unul dintre autobuzele ce pleacă din Miercurea-Ciuc. Cazarea porneşte de la 55 de lei de persoană.

DESTINAŢIE

De ce preferă turiştii Valea Prahovei

În fiecare sfârşit de săptămână, mii de bucureşteni iau cu asalt staţiunile din Valea Prahovei. Ce-i drept, investiţiile în infrastructura de schi din regiune nu pot fi neglijate. Lungimea pârtiilor din Poiana Braşov a ajuns de la 16,4 kilometri la 24 de kilometri. Buşteniul a mai adăugat şi el circa 1,5 kilometri de pârtii. În aceste staţiuni se va desfăşura, anul viitor, Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE). Aici este şi cel mai scump să practici sporturile de iarnă.

Astfel, cei care vor alege să schieze în Poiana Braşov vor scoate din buzunar 125 de lei pentru o zi de schi şi încă 70 de lei pentru copii. Nici cazarea nu este ieftină. O cameră dublă la o pensiune de trei stele poate costa pe noapte şi 200 de lei, dacă este situată în apropiere de pârtii. Dacă nu ai echipament şi vrei să îl închiriezi, mai trebuie să scoţi din buzunar 50 de lei. În cazul în care vrei să iei şi o lecţie de schi, ar trebui să mai ai ceva bani de cheltuit, circa 45-50 de lei, în funcţie de nivelul la care te afli.

Turiştii nemulţumiţi de calitatea serviciilor pot suna la 0800.86.82.82, linie telefonică cu acces gratuit, care aparţine Comandamentului de iarnă creat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Puteţi reclama neregulile privind întreţinerea pârtiilor de schi sau privind măsurile de siguranţă, precum şi starea în care se află unităţile de cazare.

Ministerul Turismului a derulat în ultimii ani investiţii de aproximativ 500 de milioane de lei în dezvoltarea staţiunilor şi localităţilor turistice montane. "Pentru o ieşire pe pârtie aş recomanda Borşa, Vatra Dornei şi Straja.“ TRAIAN BĂDULESCU, consultant în turism Citiţi şi:

  • Reţineţi un loc: Şureanu, cu motto-ul "Schiaţi pe zăpadă"
  • Alternative la Valea Prahovei. Unde se poate schia în ţară
  • Pârtie ca în Elveţia, la Braşov. O zi de schi costă 125 de lei
  • Vezi cum arată noile pârtii de schi din Brașov și cât de dificile sunt