Pentru un centru mai puţin pretenţios, părinţii plătesc 200 de lei. În centrele private, costurile pot fi de trei-patru ori mai mari.
De la an la an, numărul centrelor after school creşte, pe fondul solicitărilor din ce în ce mai multe venite de la părinţi. Sistemul avantajează întreaga familie: timpul copiilor este mai bine organizat, părinţii scapă de grija lecţiilor cu cei mici, bunicii nu mai sunt nici ei stresaţi de teme.
Cele mai ieftine programe de acest tip sunt cele ce aparţin de şcolile de stat, şi unde părinţii plătesc doar masa, 10-12 lei/zi. Dezavantajele sunt numărul mare de elevi care fac lecţiile cu un singur învăţător şi un număr redus de activităţi extra-şcolare.
Altfel stau lucrurile în centrele private, unde grupele sunt formate din puţini elevi şi se oferă o gamă variată de cursuri.
Cursuri speciale pentru doamnele învăţătoare
Un astfel de exemplu este "Şcolar As", unde programul normal (12.00-16.30) costă 650 de lei, şi include masa de prânz, activităţi recreative/somn şi teme, iar programul lung (12.00-18.00), are în plus gustare şi cursuri facultative: pian (240 de lei- patru şedinţe), balet (170 de lei-opt şedinţe), chitară (240 de lei-patru şedinţe), şah (80 de lei- patru şedinţe) etc.
Transportul de la şcoală la sediul centrului costă 150 de lei. Grupele sunt alcătuite din maximum zece copii, care îşi fac temele ajutaţi de o învăţătoare.
Dana Blându, director "Şcolar As", precizează că învăţătoarele centrului au făcut cursuri de formare specifice. "E foarte important ca ele să treacă prin aceste cursuri, pentru că lucrează cu elevi de la şcoli diferite, care învaţă din manuale diferite şi au teme diferite, iar la plecarea din centru toţi trebuie să aibă temele făcute şi să fi acumulat cunoştinţele necesare".
Pot sta şi în weekend
O altă opţiune pentru părinţii din Bucureşti este "Amadeus after- school", unde programul 12-00-17.00 costă 760 de lei şi include transport, masă de prânz, teme şi gustare. Programul lung, până la ora 19.00, costă 840 de lei. La cerere, se face informatică, engleză, germană, arte plastice, tenis de câmp şi baschet.
Părinţii care doresc să-i lase pe copii în weekend la acest centru o pot face, de vineri până duminică. Preţul pentru o noapte e de 100 de lei, pentru o zi-80 de lei, o jumătate de zi-60 de lei. Masa de prânz costă 15 lei, iar cele de dimineaţă şi seară câte 5 lei.
Implicaţi în activităţi casnice
Sistemul after school îi mai scapă pe părinţi de o grijă: aceea a faptului că cei mici petrec mult timp la televizor ori la calculator când rămân cu bunicii ori bonele. Mai mult, există centre în care copiii sunt antrenaţi în activităţi casnice mărunte, pentru a-i responsabiliza. La "After the School Bell", spre exemplu, prin rotaţie, cei mici udă florile, hrănesc papagalii şi căţeii, îşi aranjează hainele în dulap, şterg praful, ajută la aranjarea mesei etc. Preţul la acest centru porneşte de la 450 de lei (14.00-17.00), fără masa de prânz şi transport.
EFICIENT
Lecţiile sunt lecţii, joaca, joacă
Sistemul "şcoală de după şcoală" organizează mai bine timpul celor mici: lecţiile sunt lecţii, iar joaca, joacă. Doamna Maria, bunica unui băieţel în clasa a II-a, a făcut teme cu el în primul an de şcoală. De câteva zile, copilul merge la after-school.
"Dacă aş fi continuat în ritmul din clasa I, mă îmbolnăveam. Sunt o perfecţionistă, şi nu suportam să văd că lucrurile nu mergeau cum doream. De la şcoală este luat de cei de la afterschool, mănâncă, face teme, la ora 15,00 îl luăm, iar seara este liber să se joace. Mediul e altul, şi nu mai comentează că nu vrea să facă teme", spune bunica.
Costul programului: 550 de lei la Art Kids Club, în zona Sebastian, Bucureşti.