Cât te costă să-ţi asiguri locuinţa

Poliţa poate fi 140 de euro, dar ajunge şi la 280 de euro pe an pentru un apartament din Bucureşti în valoare de 100.000 de euro, în funcţie de firma de asigurări.

Poliţele de asigurare facultative au preţuri de câteva sute de euro, în funcţie de valoarea proprietăţii asigurate. În cazul unui apartament din Bucureşti în valoare de 100.000 de euro, o astfel de poliţă poate costa 140 de euro pe an, dar şi aproape 280 de euro pe an, în funcţie de compania care vinde poliţa.

O asemenea poliţă acoperă riscuri precum incendiu, inundaţii, calamităţi naturale, căderea unor corpuri peste imobil.

Preţul unei asigurări pentru o locuinţă diferă atât în funcţie de riscurile pe care le acoperă, dar şi în funcţie de oraşul unde este situat imobilul.

Asigurarea unui apartament de 100.000 de euro te costă mai mult dacă imobilul este în Bucureş ti, decât dacă imobilul este amplasat în Iaşi. Cauza: companiile consideră că în cazul producerii unui cutremur imobilele din Bucureşti ar fi mai afectate. Cum funcţionează franşizele

Condiţiile practicate de asigură tori pot fi diferite. Aceştia pot practica franşize la evenimentele asigurate.

De exemplu, o franşiză de 2% în cazul inundaţiilor înseamnă că dacă paguba produsă este evaluată de asigurător la 10.000 de euro, el va plăti numai 9.800 de euro. Restul de 200 de euro este paguba clientului, iar acesta nu trebuie să fie nemulţumit, deoarece aşa prevede poliţa de asigurare pe care a semnat-o. Franşizele nu înseamnă numai că asigurătorul nu acordă despăgubiri integrale pentru paguba pe care a avut-o clientul lui.

Poliţele cu franşize sunt mai ieftine decât cele care nu prevăd „discounturi“ la sumele plătite de asigurători în cazul producerii evenimentelor asigurate.

Atât angajaţii companiilor de asigurare, cât şi cei ai firmelor de brokeraj în asigurări trebuie să îţi ofere informaţii despre prevederile poliţei de asigurare. Alege obiectiv din mai multe oferte

În cazul în care apelezi la un broker de asigurări, acesta îţi va prezenta ofertele mai multor companii de asigurare. Unii dintre ei asigură şi servicii ulterioare vânzării poliţei de asigură ri.

Oficialii Total Advisor, un broker de asigurări, afirmă că toţi clienţii lor au garanţia că dauna acoperită de poliţă va fi despăgubită corect. „Ne angajăm să acordăm asistenţă în regularizarea daunelor“, afirmă retail managerul Total Advisor, Simona Panaitescu.

PROIECTUL AUTORITĂŢILOR

Poliţa obligatorie, dezbătută în Camera Deputaţilor

Asigurarea locuinţelor va deveni obligatorie dacă proiectul de lege iniţiat de autorităţi pentru introducerea acestei obligativităţi va trece de parlament. Proiectul a primit avizul senatorilor, iar în prezent este dezbătut în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, potrivit consilierului Radu Mircea Popescu din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), care se ocupă de acest proiect. „Mă duc la comisii, dar dezbaterea proiectului de lege se amână din diferite motive: lipsă de cvorum, spun că mai studiază...“, spune Popescu.

Introducerea acestei obligativităţi a fost amânată de mai multe ori. De-a lungul timpului şi companiile de asigurare s-au arătat nemulţumite de prevederile proiectului de act normativ, unii oficiali ai asigură torilor afirmând chiar că reglementarea nu poate fi aplicată. Cea mai scumpă, 20 de euro

Proiectul prevede că locuinţele trebuie asigurate, cel puţin pentru riscurile produse de trei calamităţ i: inundaţii, alunecări de teren şi cutremur. Locuinţele sunt împărţite în două categorii, în funcţie de materialele de construcţii utilizate la ridicarea lor. Pentru cele construite din beton armat, cărămidă arsă, poliţa urmează să coste echivalentul a 20 de euro, despăgubirea maximă ajungând la echivalentul a 20.000 de euro.

În cazul locuinţelor din materiale de construcţii mai puţin rezistente - carămidă nearsă, chirpici, vălătuci, poliţa urmează să coste numai 10 euro, iar despă gubirea să fie de echivalentul a 10.000 de euro. Proiectul de lege prevedea şi practicarea unor franşize, nivelul acestora urmând să fie stabilit de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, după ce actul normativ menţionat intră în vigoare.

Poliţele obligatorii nu vor aduce despăgubiri decât în cazul în care locuinţele asigurate sunt distruse parţial sau total de inundaţ ii naturale, alunecări de teren sau cutremure, acestea fiind singurele riscuri asigurate. În plus, sumele care urmează să fie plătite pentru cumpărarea poliţelor obligatorii şi daunele maxime pot fi modificate anual. Proiectul mai prevede ca proprietarii locuinţelor care nu se asigură împotriva celor trei riscuri menţionate să plătească amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.