Cat te costa sa ai gazometru?

Vei plati mai putin la gaze numai dupa ce ai toate planurile si aprobarile necesare si ai achitat intre 800 si 1.500 de lei noi.

Contorizarea consumatorilor casnici s-a extins in ultima vreme de la masurarea individualizata a consumului de apa si de caldura la cel de gaz metan. Existand o puternica motivatie financiara in acest sens, in cazul blocurilor de locuinte, contorizarea separata, de exemplu pentru alimentarea unui aragaz si a unei centrale termice, se poate face numai dupa executarea unei noi instalatii in spatiile comune.

Acte necesare pentru aprobare 

Daca vrei sa-ti pui gazometru, pentru a plati doar cat consumi, ai de facut o serie de pasi. Trebuie sa obtii mai intai acordul scris al asociatiei de locatari. Se depune apoi un dosar (care cuprinde o cerere-tip, copie dupa buletin, copie dupa actul de proprietate, acordul investitorilor la coloana de gaze si acordul asociatiei de locatari) la Distrigaz sau la operatorul licentiat zonal.

In cazul in care soliciti bransarea la conducta stradala trebuie sa aduci acte suplimentare: copie dupa intabularea imobilului, copie dupa actul de proprietate, schema sau planul de incadrare in zona cu viza cadastrala in doua exemplare (la scara 1:500 si 1:2000) si o declaratie notariala din care sa rezulte ca imobilul nu se afla in litigiu.

In termen de 30 zile de la data depunerii cererii, Distrigaz elibereaza Acordul de acces, urmatorul pas fiind contractarea unei firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) care sa proiecteze si apoi sa execute proiectul autorizat de regia de gaze.

Dupa executia si receptia lucrarii de separare se incheie un contract de furnizare de gaze naturale cu Distrigaz sau cu operatorul licentiat de distributie, in baza caruia ulterior se va monta efectiv contorul de gaze. 

Costul si durata lucrarii

Atat proiectarea, cat si executia instalatiei se realizeaza pe cheltuiala utilizatorului. Costul lucrarii depinde de etajul la care se trage coloana si de numarul celor deja racordati pe coloana respectiva. Pretul mediu este in jur de 100 lei/ml de conducta, iar ramificatia din conducta principala din casa (asa-numita instalatie de utilizare) costa 800 - 1.500 de lei.

In situatia in care exista investitori initiali si doriti sa va racordati la coloana trasa de acestia, trebuie sa suportati o cota-parte din investitie, al carei cuantum se stabileste in baza devizului lucrarii, fie pe cale amiabila, fie prin hotarare judecatoreasca, urmand ca ulterior investitorul initial sa-i comunice furnizorului de gaze acordul sau privind racordarea viitorului beneficiar.

„Durata de proiectare si executie a unei astfel de lucrari este de 30-45 de zile in cazul apartamentelor de bloc. Aceste termene se prelungesc insa pana la un an in cazul bransamentelor din strada deoarece Distrigaz organizeaza anual o licitatie si numai firma castigatoare are dreptul  sa execute astfel de lucrari”, explica Emil Tojeschi, director al firmei Utilgaz. 

Lucrari

Executarea unei noi instalatii

Montarea unui contor individual de apartament presupune o lucrare de separare a instalatiei de alimentare cu gaze. Executia acestei noi coloane pleaca dinaintea contorului general de bloc. Coloana se dimensioneaza astfel incat sa suporte eventuala racordare a tuturor utilizatorilor din bloc atat pentru consumul de gaze pentru aragaz, cat si pentru centrala termica.