Reprezentanții Uniunii Naționale a Studenților din România au dat publicității un studiu în care arată cum sunt jumuliți de bani studenții care învață în instituțiile de învățământ superior de stat din România.
Reprezentanții Uniunii Naționale a Studenților din România au dat publicității un studiu în care arată cum sunt jumuliți de bani studenții care învață în instituțiile de învățământ superior de stat din România.
Studenții afirmă că lipsa serviciilor de consiliere de calitate din liceu îi face pe mulți tineri să nu știe clar ce li se potrivește, iar facultățile speculează acest lucru. Astfel, orice depunere a dosarului la mai multe facultăți costă și nu puțin.
"Deși costurile procesului de admitere implică doar plata personalului implicat în acest proces și a resurselor utilizate (care nu ar trebui să depășească câțiva lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt în medie de peste 100 de lei la toate universitățile din România", arată ANOSR, pe baza unui studiu făcut de organizație.
Astfel, taxele de admitere diferă de la o instituție de învățământ la alta: începând de la 50 de lei (pentru anumite specializări de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași și Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava) și până la peste 300 de lei (Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca, anumite specializări de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și Universitatea din București), cea mai mare taxă fiind percepută de Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" Iași (350 de lei).
în plus, unele universități percep și o taxă de înmatriculare, care pleacă de la 25 de lei (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, unele specializări de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași) și ajunge la câteva sute de lei, cea mai mare fiind la "Grigore T. Popa" din Iași — 250 de lei.
Studenții mai spun că a fi student în România a devenit un lux și că din primele zile de studenție tinerii sunt bombardați cu tot felul de taxe despre a căror existență nu știau și nici nu pot înțelege.
"Mai târziu, ajungem la facultate și ne dăm seama că astfel de taxe există și în timpul anului universitar, doar că ele poartă alte nume: taxe de bibliotecă, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverințe, taxe de rulment sau garanție la cazare, taxe obligatorii pentru cantină și așa mai departe", afirmă Vlad Cherecheș, vicepreședinte educațional ANOSR.